Media: streep door leaseplan? En meer over anti-IS-strijders

31 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Het plan van staatssecretaris Eric Wiebes om vrijwel alle leaserijders op te zadelen met een fiscale bijtelling van 25 procent, gaat vermoedelijk de prullenbak in. En er zijn steeds meer Nederlandse mannen die gaan vechten tegen IS.

* Het plan van staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) om vrijwel alle leaserijders op te zadelen met een fiscale bijtelling van 25 procent, gaat vermoedelijk de prullenbak in, schrijft De Telegraaf. Coalitiepartijen VVD en PvdA sleutelen aan een aanpassing van de bijtellingscategorieën.

Er komen vijf categorieën. Meer automobilisten zullen vanaf 2016 in een gunstiger tarief vallen van 22 procent in plaats van 25 procent.

Leaserijders die dat jaar een nieuw contract afsluiten, zijn meer geld kwijt, maar de pijn in de portemonnee wordt voor veel bestuurders iets verzacht. De VVD verwacht zeer binnenkort overeenstemming te bereiken over het nieuwe plan. Toen Wiebes zijn plannen presenteerde, leverde hem dat een storm van kritiek op, ook binnen zijn eigen partij.

* De stroom van buitenlandse jihadisten die, in de meeste gevallen via Turkije Syrië binnentrekken, blijft constant. Het gaat nog altijd om meer dan duizend jihadisten per maand, schrijft The Washington Post.

De aanhoudende luchtaanvallen van de anti-IS-coalitie veranderen daar maar weinig aan. Maar tegelijkertijd zorgen de bombardementen op Islamitische Staat en andere jihadistische en terroristische groeperingen ook niet voor een toename van buitenlandse jihadisten in het ‘kalifaat’. Volgens de laatste schattingen zijn er bij de anti-IS-campagne al zo’n 460 IS-extremisten om het leven gekomen.

* Een gruwelijke zaak in de Verenigde Staten. Een psychotische man (35) die zijn 66-jarige moeder onthoofdde om daarna zelfmoord te plegen door voor een trein te springen, had al vier dagen zijn medicijnen niet genomen, meldt New York Daily News.

Derek Ward zou daarom, in de dagen voor de aanval op zijn moeder, erg instabiel zijn geweest. ‘Ze is dood omdat hij psychisch ziek was. We wisten niet hoe serieus het allemaal was. We zijn allemaal geschokt. Ze was een fantastische vrouw,’ zegt de broer van Pat Ward, Robert Lubrano. Zijn neefje was een ‘ziek, ziek, ziek’ kind. ‘Hij heeft mijn zus vermoord, alleen omdat hij zijn medicatie nog niet had gekregen van de psychiater,’ aldus zijn oom.

* Volgens de Volkskrant zijn er steeds meer (autochtone) Nederlanders die de afgelopen maanden hebben geprobeerd om zich aan te sluiten bij de militaire campagne tegen Islamitische Staat, de terreurbeweging die in Irak en Syrië dood en verderf zaait.

Ruim twintig mannen zouden de Federatie Koerden in Nederland hebben benaderd. Ze wilden zo in contact komen met Koerdische militaire leiders, schrijft de krant.

Maar de Koerden zitten daar niet op te wachten, laat de federatie weten. ‘We vertellen ze dat de strijdende Koerden niet zozeer behoefte hebben aan mankracht, maar aan zware wapens,’ zegt bestuurslid Egid Komaz. Of de mannen echt naar het Midden-Oosten zijn afgereisd, is niet bekend. Zeker vier mannen zouden ex-soldaten zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.