Media: Nederlandse piloten bang voor ebola, en meer nieuws

20 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

De vrees voor het ebolavirus groeit onder piloten en stewardessen. En de Franse politie heeft een enorme blunder begaan bij de terugkeer van een jihadist. Dit is het mediaoverzicht van maandag 20 oktober:

*Onder piloten, cabine- en grondpersoneel groeit de angst voor besmetting met het ebolavirus, schrijft De Telegraaf. Nederlandse piloten en stewardessen melden zich steeds vaker ziek voor vluchten naar besmette gebieden in West-Afrika.

Ook grondpersoneel is bang om mogelijk besmette vliegtuigen schoon te maken en bagage af te handelen uit gebieden als Lagos (Nigeria) en Banjul (Gambia) waar KLM en ArkeFly op vliegen. ‘Maar de ware reden van het verzuim, soms onder druk van hun families, durven ze niet te vertellen uit angst om hun baan te verliezen,’ vertellen ingewijden.

Cabinebond VNC ziet dat de spanning onder de bemanning toeneemt. ‘Wij krijgen veel telefoontjes en maken ons zorgen over de veiligheid van onze bemanningen, hoe klein het risico van besmetting aan boord ook is, zegt voorzitter Annette Groeneveld.

* Het is geen goed idee dat nabestaanden op eigen gelegenheid afreizen naar het crashgebied van MH17 in Oekraïne, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie op het nieuws dat de Nederlander Robby Oehlers op de plek is om naar sporen van zijn nichtje Daisy (20) te zoeken. Zij zat samen met haar vriend Bryce (23) in het vliegtuig op weg naar een vakantie in Bali.

‘Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies gegeven’ voor het bewuste gebied in het oosten van Oekraïne, zegt een woordvoerder van het ministerie in een reactie in het AD. ‘Wij geven aan dat het voor eenieder onverstandig is om erheen te reizen en we raden aan om zo snel mogelijk het gebied te verlaten.’

* Frankrijk heeft er grote moeite mee om het terroristische activiteiten in eigen land aan te pakken, schrijft The Wall Street Journal. Autoriteiten zouden zich zorgen maken over het rechtssysteem dat de terroristische dreiging door de opkomst van Islamitische Staat (IS) en terugkerende jihadisten van eigen bodem niet meer bij kan benen.

De zorgen zijn toegenomen nadat de Franse politie grote fouten maakte bij de terugkomst van Imad Djebali, een moslimextremist die zich had aangesloten bij IS in Syrië en onlangs weer naar Frankrijk kwam. De jihadist was er zelf verbaasd over dat politie- en veiligheidstroepen nergens te bekennen waren.

Daarop stapte hij zelf maar naar de politie om zichzelf aan te geven. Nadien bleek dat de politie hem wel degelijk wilde oppakken, maar dat agenten een dag te vroeg op Djebali’s terugkeer hadden staan wachten – en dat zij ook nog eens bij een verkeerd vliegveld stonden. ‘Een grote puinhoop,’ noemde minister van Defensie Jean-Yves Le Drian het debacle.

* De net opgeleverde Rotterdamse Markthal is te heet en daarom wordt naarstig naar een oplossing gezocht, schrijft het AD. Van watervernevelingsinstallaties tot zonwerend glasfolie. Verschillende bedrijven hebben oplossingen bedacht om de bloedhete Rotterdamse Markthal volgend jaar zomer een stukje koeler te maken.

Ook dit najaar scheen de zon nog door de enorme glazen wand aan de westkant van de hal, waardoor de temperatuur soms opliep tot boven de 25 graden. Maarten van Lier, directeur van het pas geopende ‘eetwalhalla’ aan de Binnenrotte gaat de aangedragen mogelijkheden onderzoeken, vertelt hij aan de krant.

Op de vraag waarom er niet eerder over klimaatbeheersing is nagedacht zegt hij: ‘Dit gebouw is een uniek concept en we zien nu pas hoe alles uitwerkt. Van tevoren hebben we besproken: airconditioning of niet? We waren er snel uit: dat is niet duurzaam. We werken nu met natuurlijke ventilatie. Onder de glazen wanden zitten kleppen die frisse lucht kunnen doorlaten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.