Media 7 oktober: dreigjihadi komt uit Arnhem, spitsstrook is cashcow

07 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Telegraaf zegt de Syriëganger te hebben ontmaskerd die eerder opriep tot een ‘stevige daad’ tegen de Nederlandse overheid. Volgens het AD werkt de spitsstrook als boetefuik.

  • De jihadstrijder ‘Muhajiri Sháám’, die eerder dreigende taal sprak aan het adres van de Nederlandse overheid en PVV-leider Geert Wilders is de 28-jarige Abdelkarim el Atrach uit Arnhem. De schrijft De Telegraaf. El Atrach is afkomstig uit een Marokkaanse probleemgezin dat bestaat uit een alleenstaande moeder met twee zoons en een dochter. Ook de broers van Abdelkarim zouden naar Syrië hebben willen gaan, maar zij werden onderschept in Arnhem en het Duitse Kleve. De moeder zou eveneens plannen hebben om naar Syrië af te willen reizen. Het gezin staat al een tijd onder toezicht van de veiligheidsdiensten. De Nederlandsche Bank heeft opdracht gegeven alle tegoeden van El Atrach te bevriezen. Daarnaast is hij uit de gemeentelijke basisadministratie geschreven en is zijn paspoort vervallen verklaard.
  • De spitsstrook op de A12 zorgt voor een regen aan boetes, meldt het AD. Als de extra baan tijdens de spits opengaat, wordt de maximumsnelheid automatisch verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur. Maar veel automobilisten weten dit niet. Van de 200.000 gecontroleerde auto’s zijn er ruim 10.000 beboet. Dat is 60 procent meer dan het gebruikelijke aantal boetes, schrijft de krant. ‘Mensen snappen de spitsstroken gewoon niet,’ laat de ANWB weten.
  • Bevrijdingsdag moet de ‘Dag van de Vrijheid’ gaan heten en de Tweede Wereldoorlog moet weer centraal komen te staan. Daarnaast is iedere Nederlander op 5 mei vrij. Dat bepleit het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een ‘visiedocument’ schrijft dagblad Trouw. Vicevoorzitter van het comité, Jacques Wallage, wil dat op 4 en 5 mei ook de ‘zwarte bladzijden’ uit de oorlog centraal komen te staan. De voormalige burgemeester van Groningen wijst erop hoe veel Nederlanders wegkeken bij deportaties of zelfs collaboreerden. Voor veel Joden en Indische Nederlanders was dit een ‘oorlog-in-de-oorlog’ waar niet veel Nederlanders bij stil staan. Dat moet in de ogen van Wallage gaan veranderen.
  • Het herstel op de huizenmarkt heeft ervoor gezorgd dat de bodem van de steunpot voor startersleningen in zicht raakt. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Huizenkopers kunnen dankzij de starterslening een duurdere woning kopen dan normaal is toegestaan op basis van de regels voor een maximale hypotheek. Over een starterslening hoeft de eerste jaren geen rente en aflossing te worden betaald. Volgens de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten hebben in de eerste negen maanden van het jaar ruim 5.000 huishoudens van de regeling gebruik gemaakt. Dat is nu al meer dan de 4.000 startersleningen die in heel 2013 ter beschikking zijn gesteld. De gemiddelde lening heeft een omvang van ongeveer €30.000. Gemeenten zijn een lobby begonnen bij het kabinet om het budget voor startersleningen aan te vullen. Als het kabinet de startersregeling niet verlengt, zullen veel gemeenten naar verwachting hun programma stopzetten. In totaal stellen ruim 300 gemeenten startersleningen ter beschikking.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.