Media 6 oktober: Roemenen gaan weer naar huis, en meer

06 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Nederland blijkt geen luilekkerland voor Oost-Europese arbeidsmigranten. En de moeder van kroongetuige Fred Ros zou op een een moordlijst staan. Dit is het mediaoverzicht van maandag 6 oktober.

* De grote toestroom van Roemeense migranten waarvoor werd gevreesd, is volledig uitgebleven. En veel van de mensen die wél kwamen, zijn alweer naar huis, schrijft het AD maandag.

Het werk en de hoge kosten van levensonderhoud vielen tegen. De arbeidsmarkt is sinds dit jaar open voor Roemenen en Bulgaren. Dat zou volgens critici tienduizenden of zelfs honderdduizenden migranten aantrekken.

In de eerste negen maanden lieten echter 3.860 Roemenen en 1.964 Bulgaren zich alweer inschrijven. Uit een rondgang van de krant blijkt dat een flink deel van hen alweer is vertrokken naar het thuisland.

Het werk en de hoge kosten van het levensonderhoud vallen de Roemenen vies tegen. Voor hun ongeschoolde werk krijgen ze vaak minimumloon, terwijl huur en zorgpremie relatief duur is. ‘Nederland is niet het luilekkerland dat ze voor ogen hadden, zegt directeur John van der List van uitzendbureau Goodmorning. Hij haalde 600 Roemenen naar Nederland. ‘Ik heb er nog 400, de anderen zijn weer terug.’

* Coalitiegenoten PvdA en VVD zitten in hun maag met rapporten over groene energie, schrijft De Telegraaf. Het onderwerp lijkt een moeilijk te nemen drempel voor de coalitie, zeker nu extra windenergie vele miljarden meer blijkt te kosten dan het oplevert. De liberalen in de Tweede Kamer zeggen dat die financiële strop onacceptabel is. Volgens een rapport van het Centraal Planbureau is het onhaalbaar om in 2014 ten minste 14 procent van de energie duurzaam op te wekken.

Uit het rapport blijkt ook dat windenergie op zee de samenleving veel meer blijkt te kosten dan het oplevert: liefst 5 miljard extra. De VVD wil de garantie dat er niet nog meer wordt uitgegeven aan duurzame energie, schrijft de krant. PvdA-leider Diederik Samsom noemde het dit weekeinde ‘zeer zorgelijk’ dat de energiedoelen niet gehaald lijken te worden.

* De directe familie van kroongetuige Fred Ros loopt zoveel gevaar op wraakacties uit de onderwereld, dat justitie veiligheidsmaatregelen neemt. De moeder van de ‘moordmakelaar’ staat op een dodenlijst, schrijft De Telegraaf.

De veiligheid van zijn familieleden is een punt van zorg, bevestigen politiebronnen tegen de krant. Het team getuigenbescherming kan in zo’n geval hele families in getuigenbeschermingsprogramma’s opnemen. Of dat bij de familie van Ros ook het geval is, is niet bekend.

Ros beschuldigt criminelen als Dino S. en Ali A. ervan opdrachtgever te zijn van verschillende liquidaties in de onderwereld. Ook Willem Holleeder zou indirect opdrachten hebben gegeven. In ruil voor het uit de doeken doen van zijn verhaal krijgt Ros forse strafvermindering.

* De Europese Unie zou van plan zijn om de begroting van Frankrijk af te schieten, schrijft The Wall Street Journal. De Franse regering liet in september weten dat het land vermoedelijk een begrotingstekort van 4,3 % zal hebben.

Daarmee zouden de Fransen (opnieuw) niet voldoen aan de Europese regels. Die stellen dat het begrotingstekort van de EU-lidstaten niet meer mag zijn dan 3 procent.

Parijs heeft tot dusver altijd gezegd geen verdere maatregelen te zullen nemen dan de maatregelen die al zijn aangekondigd in het voorjaar, waardoor een openlijke botsing met de Europese Commissie niet langer kan worden uitgesloten. Ook Italië heeft al laten doorschemeren dat het de 3-procentsnorm niet gaat halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.