Media 4 oktober: Eurlings onder vuur en vriendjespolitiek bij OCW

04 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Hoge managers binnen KLM verwijten topman Camiel Eurlings ‘onzichtbaarheid’ in tijden van turbulentie waarin het bedrijf zich nu bevindt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is wel erg scheutig met subsidies aan ‘vriendjes’.

  • ‘Niet alleen de Franse topmannen Alexandre de Juniac en Frédéric Gagey liggen zwaar onder vuur door een onduidelijk, ondoordacht en volgens critici onbetrouwbaar besparingsbeleid. Ook de ‘onzichtbare’ KLM-baas Camiel Eurlings krijgt steeds meer kritiek van zijn personeel, onder wie hoge managers,’ schrijft De Telegraaf.
    Eurlings wordt verweten ‘op de bok’ te weinig leiderschap en visie te tonen om het nog altijd winstgevende KLM in rustig Nederlands vaarwater te brengen met behoud van banen en een ‘blauwe identiteit’. Tal van interne KLM-bronnen, die niet met hun naam in de krant willen om de crisis niet op de spits te drijven maar bij De Telegraaf bekend zijn, wijten dat aan ‘de ellende bij Air France, waar bergen in Nederland verdiend geld heen moet’. De teneur: ‘Wij willen niet in die afgrond meegesleurd worden. Eurlings moet daarin ferm het voortouw nemen in plaats van mooi weer te spelen aan de hand van de Franse bazen.’
  • ‘Bij het uitdelen van belastinggeld heerst bij het ministerie van OCW een ons-kent-ons-cultuur,’ schrijft het AD. Zo kon homoactivist Henk Krol veel subsidie krijgen doordat hij close was met toenmalig minister Ronald Plasterk (PvdA). Ook was een hoge ambtenaar op het ministerie onderdeel van de ‘gay community’ rond Krol. Hoe dat afliep is bekend. Krol kreeg 3,5 ton voor een nauwelijks bezochte website en 1,5 ton voor de Gay Krant die toen nog nauwelijks leden had. Het ministerie krijgt nog altijd 200.000 euro van de stichting Vrienden van de Gay Krant, maar neemt geen stappen tegen Krol of doet nader onderzoek naar hem.
    Ook de stichting Lezen en Schrijven van prinses Laurentien is erg populair bij OCW. Onderwijs-minister Marja van Bijsterveldt verdubbelde kort voor haar afzwaaien in 2012 nog even de subsidie naar zo’n 8 miljoen euro per jaar, om vervolgens bij dezelfde stichting als voorzitter aan de slag te gaan. De assistent van minister Van Bijsterveldt werd de adjunct-directeur bij de stichting.
  • De telefoon van één van de in Panama omgekomen reisvriendinnen Kris Kremers en Lisanne Froon is mogelijk na hun verdwijning gebruikt door een onbekend persoon. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport van het Nederlandse gerechtelijk laboratorium NFI, waar De Telegraaf inzage in heeft gekregen. Vanaf de verdwijningsdatum op 1 april tot 5 april is de telefoon telkens aangezet door het invoeren van de juiste code. Maar vanaf 5 april wordt de iPhone vier keer aangezet zonder of door een foute pincode in te toetsen. De onderzoekers concluderen daaruit dat er mogelijk een derde bij betrokken was. Ook zijn er foto’s teruggevonden op de camera. De laatste zeventig fotobestanden ‘lijken gemaakt vanuit een diepe, donkere locatie’. ‘Een verklaring voor die foto’s zou kunnen zijn dat de vrouwen daar opgesloten hebben gezeten,’ zegt particulier rechercheur Dick Steffens die uitsluit dat de meisjes zijn verdwaald.
  • Britse moslims spreken hun afschuw uit over de dood van Alan Henning die vrijdag door IS werd onthoofd. In The Independent noemen invloedrijke moslims de onthoofding een ‘walgelijke daad’ die weer aantoont dat IS geen respect heeft voor de islam. 
    ‘Het is nu wel duidelijk dat de moordenaars van Alan Henning geen enkel respect hebben voor de islam, noch voor al die moslims die wereldwijd hebben gebeden voor zijn leven,’ zegt de voorzitter van de Britse Moslimraad Shuja Shafi. ‘Alan was een vriend van de moslims, zijn dood zal worden betreurd door alle moslims’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.