Media 3 oktober: ronselaars vormen terreurcel en wie pakt Saban Baran?

03 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Een groep onlangs opgepakte Haagse jihadronselaars wordt vervolgd als ‘terroristische organisatie’. En de Tweede Kamer wil dat Nederland de druk op Turkije opvoert om mensenhandelaar Saban Baran nu eindelijk eens op te pakken.

  • Justitie gaat een groep fanatieke moslims uit de Haagse regio vervolgen als ‘terroristische organisatie’. De verdachten, volgens het OM ronselaars en teruggekeerde Syriëgangers, lopen daardoor kans op een levenslange celstraf. Dat meldt het AD. Justitie beschouwt de 32-jarige Azzedine Choukoud alias Abou Moussa als het kopstuk van de groep. Ook Rudolph Holierhoek (24), een bekeerde moslim die zich Abou Souhayb noemt, en de pas 18 jaar oude Oussama C. zouden een prominente rol binnen het netwerk hebben gehad. De drie werden deze zomer aangehouden en zitten vast op speciale terreurafdelingen.
  • ‘De verdenking gaat ervan uit dat er een onderlinge rolverdeling is in de groep,’ zegt OM-baas Herman Bolhaar tegen Radio 1. ‘Het zijn buitengewoon serieuze verdenkingen. We doen echt niet zomaar iets.’ De vergelijking met de Hofstadgroep gaat volgens Bolhaar niet op, omdat de Haagse jihadronselaars geen terreurplannen binnen Nederland zouden hebben. Wijkagenten speelden volgens Bolhaar een cruciale rol in het dossier rond de ronselaars. Het gaat om een groep van elf verdachten van wie er nog zes vastzitten. ‘Het onderzoek loopt nog,’ zegt Bolhaar.
  • Hoe lang mag mensenhandelaar Saban Baran nog vrij rondlopen in Turkije? ‘Het wordt nu wel eens tijd dat de Turkse ambassadeur tekst en uitleg geeft over waarom ze deze man niet oppakken. Met een dag moet het mogelijk zijn om te achterhalen waar B. zich bevindt,’ zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in De Telegraaf. Zijn partij wil met VVD, PvdA, D66 en SP dat Nederland meer druk uitoefent richting Turkije om de mensenhandelaar op te pakken. Ondanks de belofte van Turkse justitie Baran op te pakken, loopt hij al vijf jaar ongestoord rond in de badplaats Antalya.
  • Na tien jaar en 104 interlands stopt Dirk Kuyt als voetballer van het Nederlands elftal. ‘Ik ben 34, zie het niet meer zitten om twee jaar heel veel energie in Oranje te stoppen en heel weinig te spelen. Daarom denk ik dat het goed geweest is zo,’ zegt de Katwijker in het AD. Kuyt heeft een lange staat van dienst als international. Vanwege zijn onverzettelijke karakter en werklust was hij voor veel bondscoaches een geliefde kracht. De afgelopen twee WK’s werd hij respectievelijk tweede en derde met het Nederlands team. Het laatste WK viel Kuyt op doordat bondscoach Louis van Gaal hem als linksback neerzette. Maar onder Guus Hiddink lijkt Kuyt als verdediger noch als aanvaller kans te maken op veel speeltijd. Zijn interlandcarrière noemt Kuyt hoe dan ook ‘een jongensdroom die uitkwam’.
  • Nederland moet minder vlees en zuivel produceren. En er minder van consumeren. Er moet veel meer aandacht komen voor duurzaamheid bij voedselproductie. En de overheid moet ingrijpen om de consumptie van zout, suiker en vet te verminderen. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), meldt de Volkskrant. De WRR vindt dat er een voedselbeleid moet komen in plaats van het aloude landbouwbeleid. Dat is nog altijd gericht op het vergroten van de productiviteit en van de export.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.