Media 16 okt: speciale straf veelpleger, en gratis trouwen te populair

16 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De wachtlijsten voor gratis trouwen worden steeds langer, waardoor gemeenten moeten ingrijpen. En criminelen die vaker de fout ingaan, moeten vaker een speciale straf krijgen. Het mediaoverzicht van 16 oktober.

* De kosten van een gratis huwelijk lopen door het grote aantal aanmeldingen uit de hand. Gemeenten zijn verplicht om een gratis wettelijk huwelijk aan te bieden, maar deze worden versoberd, meldt De Telegraaf.

Het college van de gemeente Bergen op Zoom wil de tijd die gepland staat voor een gratis ceremonie halveren en het aantal gasten dat daarbij aanwezig is beperken. De gemeente Leiden heeft dat eerder al gedaan, waardoor de wachtlijst met een half jaar is gekrompen.

* Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) wil dat criminelen die zich diverse keren schuldig maken aan een misdrijf, vaker de speciale ISD-maatregel opgelegd krijgen. Deze maatregel zorgt ervoor dat ze langer vastzitten en intensiever worden begeleid, meldt RTL Nieuws.

Teeven zegt dat deze straf een succes is: ‘We moeten ‘m meer gebruiken. Het levert echt heel veel op.’ Hoewel uit onderzoek is gebleken dat de maatregel succesvol is, wordt deze nauwelijks opgelegd. Daar wil Teeven verandering in brengen.

* De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen kan maar nauwelijks voldoende medische hulpverleners vinden, die naar landen willen afreizen die kampen met ebola, meldt dagblad Trouw. De organisatie kreeg na een oproep van minister Edith Schippers (VVD, Volkgezondheid) tweehonderd aanmeldingen.

Slechts dertien daarvan zijn daadwerkelijk gekwalificeerd en beschikbaar voor een ebola-missie. Artsen zonder Grenzen heeft zeker honderd hulpverleners extra nodig.

* En nog meer ebola-nieuws bij de NOS. De omroep meldt dat producenten van beschermende pakken gouden tijden beleven. Bedrijven als Microgard, Lakeland en 3M schroeven hun productie op om aan de grote vraag te voldoen, maar nog steeds worden er te weinig pakken gemaakt.

De wachttijd bij Nederlandse groothandels is drie tot vier maanden.

* Het Commissariaat voor de Media stelt een onderzoek in naar een bonus die directeur Rob Stevens van de regionale omroep L1 heeft gekregen, meldt de Volkskrant. Hij kreeg het extraatje voor beter dan verwachte financiële prestaties, maar het uitdelen van bonussen bij (semi)publieke overheidsinstellingen is volgens de wet verboden.

* Volgens experts zijn zeker dertig Britse jihadisten om het leven gekomen tijdens hun strijd in Syrië, meldt The Telegraph. De experts denken dat het stijgende dodenaantal potentiële jihadisten niet afschrikt, maar hen juist inspireert om ook naar Syrië te gaan.

* Michael Jackson verdient vijf jaar na zijn dood nog steeds goed. Uit onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift Forbes blijkt dat Jackson vorig jaar goed was voor 140 miljoen dollar (bijna 110 miljoen euro).

Andere overleden beroemdheden die nog veel verdienen zijn Elvis Presley (55 miljoen dollar), Snoopy-tekenaar Charles Schulz (40 miljoen dollar) en Elizabeth Taylor (25 miljoen dollar).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.