Media 13 okt: sociale zekerheid zzp’ers, schadeclaim Miljoenenjacht

13 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Er zou een stelsel moeten komen van sociale zekerheid waar ook zzp’ers onder vallen. En advocaat Peter Plasman stelt Endemol aansprakelijk voor schade die een deelnemer aan Miljoenenjacht zou hebben geleden. Het mediaoverzicht van 13 oktober.

* Werkgeversvereniging AWVN presenteert maandag het plan om ook de 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland verplicht aanvullend pensioen te laten opbouwen. Het idee is dat als mensen meer financiële zekerheid hebben, zij ook meer geld uitgeven, meldt de Volkskrant.

Het gaat ook om zekerheid bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Iets meer dan eenderde van de 1,2 miljoen zzp’ers was daar vorig jaar niet tegen verzekerd omdat dit te duur voor hen is.

* Plasman neemt het op voor een kandidaat van televisieprogramma Miljoenenjacht van 28 september. De dertigjarige kandidaat stond op de tweede plaatst, totdat in de laatste seconden een vraag roet in het eten gooide. De vraag luidde: ‘Welke Nederlandse diva trouwde afgelopen maand op Ibiza?’

De kandidaat die op nummer 3 stond, antwoordde ‘Patty Brard’ en mocht door naar de halve finale. Volgens Plasman klopt het antwoord niet, omdat Brard in Amstelveen is getrouwd, zegt hij tegen De Telegraaf. Bovendien waren de opnamen op 26 september rond 16.00 uur, en was het feest van Brard op Ibiza rond 19.30 uur.

* Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) stelt de komende vier jaar 3 miljoen euro per jaar beschikbaar om prostituees die uit de seksbranche willen stappen, te begeleiden. Met het geld kan een landelijk netwerk worden gerealiseerd, meldt dagblad Trouw. Nu zijn er alleen nog in grote steden hulpverleningsprogramma’s.

* Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) zou veel beter moeten uitzoeken of zieke vreemdelingen in het thuisland toegang hebben tot medicijnen. Is dat niet het geval, dan zouden ze Nederland niet mogen worden uitgezet, zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij in KRO Brandpunt.

Als voorbeeld worden asielzoekers met hiv genoemd. Zij worden teruggestuurd naar het thuisland als ze medicijnen kunnen bestellen via een internetapotheek. De kosten daarvoor zijn zo’n 1.000 euro per maand. ‘Het is een illusie om te denken dat die mensen dat kunnen en dat dat lukt,’ zegt hiv-specialist Marc van der Valk.

* De zogeheten babypijl wordt niet langer verkocht door vuurwerkverkopers, meldt het AD. De goedkope vuurpijl levert zo veel ongelukken op, dat het zou moeten worden verboden, vindt Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, de vertegenwoordiger van vuurwerkverkopers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.