Inspectie beboet eigenaar cruisegigant Oasis of the Seas

13 oktober 2014Leestijd: 1 minuut

De eigenaar van het kolossale cruiseschip Oasis of the Seas kan een megaboete in het vooruitzicht zien. Tijdens de herstelwerkzaamheden in de Rotterdamse Botlek zijn meerdere arbeidsovertredingen gesignaleerd.

Wie over de A15 door de Botlek rijdt, hoeft geen moeite te doen om hem te zien liggen. Met zijn 72 meter hoogte torent het gevaarte boven de scheepswerven en tankopslagbedrijven in het havengebied uit.

Onderhoud

Bij scheepswerf Keppel Verolme lag het schip de afgelopen dagen op het dok voor een onderhoudsbeurt. Mogelijk vanwege de hoge tijdsdruk zijn er bij die werkzaamheden meerdere overtredingen begaan.

Zo konden 40 van de 77 Filipijnse arbeidskrachten geen geldige tewerkstellingsvergunning tonen aan de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), bevestigt de inspectie naar aanleiding van berichtgeving van RTV Rijnmond. Ook acht Zuid-Amerikanen konden dat document niet tonen. Per overtreding kan de inspectie een boete opleggen van 12.000 euro.

Arbeidstijdenwet

Ook werd de arbeidstijdenwet overtreden. Sommige arbeidskrachten werkten 14 tot 16 uur per dag. Ook voor die overtreding kan de Noorse eigenaar, Royal Caribbean Cruises, flinke boetes verwachten.

Erg lang zal die daar overigens niet over treuren. Morgen verlaat het schip de Nederlandse wateren alweer. Liefhebbers kunnen het cruiseschip dinsdagochtend om 7.30 zien aanleggen bij de Wilhelminakade. Hier zette de Oasis of the Seas twee weken geleden de passagiers aan wal. Rond 17.00 uur zet het schip koers in de richting van Southampton.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.