Inkopers politie geschorst: vier vragen en antwoorden

14 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De directeur Facility Management en vier medewerkers van de Nationale Politie die verantwoordelijk zijn voor inkoop, zijn dinsdag buiten dienst gezet. Korpschef Gerard Bouman kwam tot dit ‘ingrijpende besluit’ omdat de integriteit van de politie in het geding komt.

‘Mijn besluit is geen beschuldiging aan de betrokken collega’s,’ zegt Bouman. ‘Maar het belang van de integriteit van de politie moet in deze kwestie nu gaan voor hun persoonlijk belang.’ Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden over deze zaak op een rij.

1. Wat is er precies aan de hand bij de Nationale Politie?

Het Openbaar Ministerie begon vorige maand een onderzoek naar een aantal politiefunctionarissen. Zij zouden hebben gesjoemeld bij de aanbesteding van politievoertuigen in 2010, heeft minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) aan de Kamer laten weten.

Al snel bleek dat er niet alleen bij de aanbesteding van auto’s is gesjoemeld. Ook een grote aanbesteding van portofoons zou niet volgens de regels zijn verlopen en ook bij de inkoop van alcoholblazers en apparatuur voor communicatienetwerk C2000 zouden onregelmatigheden zijn gepleegd.

2. Heeft Opstelten ingegrepen om het wangedrag tegen te gaan?

De politie is gewaarschuwd door minister Opstelten, maar heeft daaraan geen gehoor gegeven. Ook heeft Opstelten een auto-order van een half miljard euro teruggefloten die vier jaar geleden exclusief aan Volkswagen werd gegund.

‘Ik acht het zonder meer in stand houden van contracten die zijn voortgekomen uit een aanbesteding waaraan de schijn van integriteitschending kleeft niet houdbaar,’ schreef Opstelten aan de Tweede Kamer.

Maandag meldde De Telegraaf dat er niets is veranderd en dat medewerkers van de afdeling inkoop precies op dezelfde voet verder wilden gaan. Een order van 40.000 portofoons zou worden gegund aan Motorola. Dit terwijl de politie niet zelf mag aansturen op een leverancier.

3. Waarom beslist Bouman nu om de medewerkers buiten dienst te zetten?

Daarover zegt de korpschef zelf: ‘Door de lange duur van het Rijksrechercheonderzoek ontstaan er veel speculaties.’ Zijn maatregel is dan ook onontkoombaar. ‘Want professionaliteit, integriteit en de betrouwbaarheid van de politie mogen nooit ter discussie staan.’

Bovendien begint er volgende week ook een intern onderzoek naar de inkoop binnen de Nationale Politie. ‘Met iedereen binnen de inkoop bij de politie wordt gesproken. We gaan volledig schoon schip maken. Iedereen mag dan ook vrijuit spreken over hoe de situatie is. Als er daadwerkelijk dingen niet in orde zijn, moet dat uit de organisatie.’

Hij zegt daarbij dat nog niet vaststaat dat de medewerkers allemaal schuldig zijn. ‘Als blijkt dat het onderzoek onvoldoende oplevert, moet we er goed voor zorgen dat de betrokken mensen eerherstel krijgen.’

4. Waarom mag de politie niet zelf bepalen wie goederen levert?

De Nationale Politie koopt per jaar gemiddeld voor 1,4 miljard euro in. Als verschillende bedrijven zich kunnen inschrijven voor een order, is er meer concurrentie, scherpere prijzen en minder verspilling van belastinggeld, oordeelde de commissie-Schouten/Telgen in een rapport dat in 2012 werd gepubliceerd, op verzoek van Opstelten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.