Haaksbergen: monstertruck-onderzoek loopt vast, slachtoffers krijgen geld

24 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De verzekeraars Nationale Nederlanden en Achmea hebben vrijdag een noodfonds in werking gesteld voor de slachtoffers van het monstertruck-ongeluk in Haaksbergen. Het kan namelijk nog een tijd duren voordat het onderzoek naar het ongeluk is afgerond.

Slachtoffers of nabestaanden die financiële hinder ondervinden aan het ongeluk of de gevolgen daarvan kunnen een beroep doen op het noodfonds.

Fonds

‘Bijvoorbeeld iemand die in Groningen woont en steeds op en neer moet reizen om een naaste in het ziekenhuis te bezoeken. Als dat te kostbaar wordt, kan het fonds uitkeren,’ zegt een woordvoerder van de verzekeraars. Een bureau van experts in Rotterdam beoordeelt in overleg met een advocatenkantoor wie er aanspraak kan maken op het fonds. De verzekeraars willen niet kwijt hoeveel geld er in het fonds zit.

Het fonds is ingesteld omdat het nog wel een tijd kan duren voordat de onderzoeken naar het ongeluk zijn afgerond. Tot die tijd is niet bekend wie aansprakelijk is.

De monstertruck reed op 28 september na een stunt rechtdoor het publiek in, waardoor drie mensen om het leven kwamen en tientallen mensen gewond raakten.

Vast

De truck zou tijdens het ongeluk een technisch mankement kunnen hebben gehad maar om dat te kunnen vaststellen moet de wagen opnieuw rijden en dus kunnen starten. Dat laatste heeft niemand tot dusver voor elkaar kunnen krijgen. Daarmee loopt het politieonderzoek naar het incident nu vast. Dit schreef De Telegraaf vrijdagmiddag.

Het starten van de monstertruck schijnt nogal een ingewikkelde onderneming te zijn: er zijn in Nederland maar enkele mensen die dat kunnen. Een van hen is de stuntchauffeur die verdacht wordt van het veroorzaken van het ongeluk.

‘De startprocedure voor zo’n wagen beslaat twee A4’tjes en de truck van mijn cliënt is ook nog deels zelfgebouwd,’ zei Rob Oude Breuil, de advocaat van de verdachte, vrijdag tegen de krant. Het Openbaar Ministerie laat de stuntrijder zelf zijn eigen truck niet starten, omdat hij nu verdacht wordt van dood door schuld.

De advocaat van de verdachte hoopt dat het OM op korte termijn iemand vindt die het gevaarte kan starten, zodat het onderzoek weer hervat kan worden: ‘Het technisch onderzoek is een sleutel in deze zaak.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.