Gouda kiest voor goudgele, kaas- en stroopwafelpieten

14 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Om ‘recht te doen aan de verschillende opvattingen’ over het uiterlijk van Zwarte Piet heeft de gemeente Gouda beslist om ook gele pieten en ‘stroopwafelpieten’ te laten meelopen in de landelijke intocht van Sinterklaas.

En daarmee gaat de Zwarte Pieten-discussie door. Nadat Albert Heijn vorige week half Nederland over zich heen kreeg toen het bekendmaakte Zwarte Piet te weren uit zijn winkels, staat nu dus Gouda in de aandacht.

Stroopwafelpieten

Burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) van de gemeente Gouda heeft besloten dat er tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda op 15 november naast Zwarte Pieten, ook een aantal ‘kaas- en stroopwafelpieten’ meelopen, zo liet de gemeente weten. De kaas- en stroopwafelpieten hebben goudgele schmink, of een ruitmotief op hun gezicht.

Het initiatief was direct voer voor discussie op verschillende sociale media:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De burgemeester wil hiermee ‘recht doen aan de verschillende opvattingen’ over het uiterlijk van Zwarte Piet. ‘Het was geen eenvoudige opgave om tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden,’ zegt Schoenmaker.

Ondanks dat de traditie van het Sinterklaasfeest in ogenschouw moet worden genomen, vindt de burgemeester het ‘belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken, wordt gehoord. Ook al zijn die in de minderheid.’

Geen gele pieten

De afgelopen weken hebben tal van gemeenten zich uitgesproken over hoe zij met de Zwarte Pieten-kwestie omgaan. In het merendeel van de Noord-Hollandse gemeenten blijft Zwarte Piet gewoon zwart, zo blijkt uit onderzoek van RTV Noord-Holland. Alleen de gemeenten Amsterdam en Bussum gaven aan dit jaar voor het eerst veranderingen door te voeren.

Amsterdam maakte eerder al bekend dat de Zwarte Pieten daar dit jaar geen kroeshaar, rode lippen en oorbellen zullen hebben. In Bussum zullen ‘kleine veranderingen’ worden doorgevoerd. ‘Er gaan dus geen gele pieten meelopen,’ aldus een woordvoerder van de intocht. Daarin verschilt Bussum dus van Gouda.

Burgermeester Nol Kleijngeld van Waalwijk mengde zich met tegenzin in de discussie: ‘Laten we het liever hebben over de dingen die er echt toe doen.’ Of zoals de gemeente van Wolfheze zegt: ‘Zwarte Piet is Zwarte Piet. En daarmee uit.’

Pietmakeover

Op de Facebook-pagina ‘Pietmakeover‘ hebben intussen verschillende Bekende Nederlanders filmpjes geplaatst waarin ze zeggen hoe zij vinden dat een nieuwe ‘Zwarte Piet’ eruit zou moeten zien. De filmpjes maken deel uit van een gecoördineerde actie, zo meldt de NOS.

Een van de deelnemers is misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij zegt: ‘Zwarte Piet verdient een makeover. Maak van Zwarte Piet gewoon een kleurrijke of bonte Piet. Einde discussie en iedereen tevreden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.