AIVD heeft het druk, leent spionnen bij politie voor volgen jihadisten

21 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De AIVD heeft het een stuk drukker gekregen nu het potentiële Syriëgangers in de gaten houdt. De dienst heeft het zelfs zo druk, dat er personeel wordt ‘geleend’ van de politie om alle jihadisten te volgen.

Intern is er ook flink geschoven met medewerkers, waardoor andere gebieden minder aandacht krijgen, meldt de NOS. Minimaal 15 politiemensen zijn al aan de AIVD uitgeleend.

Budget

Bij het aantreden van het kabinet werd het budget voor de AIVD met eenderde teruggebracht. Onlangs besloot het kabinet wel jaarlijks 25 miljoen euro extra vrij te maken voor dienst, voor de strijd tegen jihadisme. Toch kunnen er niet direct extra mensen worden aangenomen.

De AIVD is nu erg druk met het in de gaten houden van Nederlanders die zich mogelijk gaan aansluiten bij terreurbewegingen als IS en Jabhat-al Nusra. Daarnaast houdt de dienst zich ook nog bezig met het volgen van teruggekeerde jihadisten.

Jihadisten

Het is voor de AIVD bijna onmogelijk om Syriëgangers die terug zijn in Nederland continu te volgen. Om iemand dag en nacht in de gaten te houden zou er een ploeg van ongeveer twintig mensen nodig zijn.

Inmiddels zijn tussen de dertig en veertig jihadisten teruggekeerd naar Nederland, en om hen in de gaten te houden zou zo’n zevenhonderd medewerkers nodig zijn. Daarnaast moeten potentiële Syriëgangers ook worden opgespoord.

Op basis van informatie van de AIVD werd vorige week nog een 26-jarige Marokkaan opgepakt. De politie hield hem aan op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.