nederland

Rechtbank gelooft niets van jihadplannen gezinnen uit Huizen

08 september 2014Leestijd: 2 minuten

De zes kinderen die eind augustus in pleeggezinnen werden geplaatst omdat hun ouders van plan zouden zijn een jihadreis naar Syrië te maken, zijn weer thuis. Volgens de rechter zijn er geen aanwijzingen voor emigratieplannen naar Syrië of Irak.

De rechtbank in Utrecht ziet geen reden om te vermoeden dat de twee gezinnen uit Huizen op korte termijn naar Syrië zullen vertrekken.

Bij het ene gezin zijn er helemaal geen aanwijzingen en het andere gezin zou wel emigratieplannen hebben, maar niet nu en zeker niet naar Syrië.

Geen toezicht

De kinderrechter besloot om die reden de bij pleeggezinnen ondergebrachte kinderen weer naar hun eigen huis te sturen. Ook de voorlopige ondertoezichtstelling van de kinderen wordt opgeheven.

De Raad van de Kinderbescherming heeft geen enkele zorgen over de opvoeding van de kinderen en heeft ook geen andere onveilige omstandigheden geconstateerd. De ouders hebben de Raad alle medewerking toegezegd mocht er verder onderzoek nodig zijn.

Bekeerlingen

De ouders van een baby van acht maanden, waarvan de man zich bekeerde tot de islam, kunnen hun kind nu weer thuis verzorgen. Engelina M., de moeder van vijf jongens, zal dat voorlopig nog alleen moeten doen. Haar 31-jarige echtgenoot zou tegen de politie hebben gezegd naar Syrië te willen vertrekken en wordt nog vastgehouden.

De raadkamer van de rechtbank neemt pas in de loop van deze maand een beslissing over de eventuele vrijlating van de man. Vakantieplannen buiten Europa zullen de gezinnen voorlopig moeten uitstellen. Hun paspoorten zijn vervallen verklaard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.