nederland

‘Onvoldoende bewijs’ voor medeplichtigen moord Theo van Gogh

25 september 2014Leestijd: 2 minuten

Bijna tien jaar de na de moord van Theo van Gogh zijn er weer vragen over deze zaak. Er zijn vermoedens dat Mohammed Bouyeri hulp zou hebben gehad bij zijn daad, maar minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zegt dat daarvoor ‘onvoldoende bewijs’ is.

Plasterk reageert in een brief op vragen van de Tweede Kamer naar aanleiding van een uitzending van het programma EenVandaag Dossier.

Vuurwapen

In het programma zegt hoofdofficier Frits van Straelen dat hij ‘ervan overtuigd’ is dat Bouyeri niet alleen heeft gehandeld op 2 november 2004. ‘Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd.’

In de Kamerbrief van Plasterk staat dat ‘het onderzoek onvoldoende bewijs heeft opgeleverd voor het bestaan van medeplegers of medeplichtigen uit welke hoek dan ook’. ‘Ook uitgebreid onderzoek naar de herkomst van de wapens en mogelijke financiële ondersteuning heeft niets opgeleverd.’

Dat heeft de rechtbank ook in het vonnis van 26 juli 2005 aangegeven: er waren aanwijzingen, maar geen ‘wettig en overtuigend bewijs voor een nauwe en bewuste samenwerking van een of meer anderen’ met Mohammed Bouyeri.

Plasterk gaat ook nog in op de rol van de AIVD. De inlichtingendienst zou hebben verzuimd informatie te delen dat de Hofstadgroep met iets bezig was. Plasterk verwijst naar een eerder rapport waarin staat dat de AIVD niet beschikte over gegevens ‘waaruit de directe betrokkenheid van Mohammed B. bij de voorbereiding van eventuele aanslagen kan worden afgeleid’.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft laten weten dat hij snel een debat wil in de Tweede Kamer over deze zaak.

Aanwijzingen

Donderdagavond gaat de film 2/11 Het spel van de wolf in première. De film gaat over de nasleep van de moord van Van Gogh. De makers van de film suggereren in het verhaal dat de aanslag had kunnen worden voorkomen. Volgens hen had de AIVD wel degelijk aanwijzingen dat Van Gogh doelwit was.

De filmmakers spraken met oud-medewerkers van de AIVD. ‘Zij gaven vooral praktische informatie over hoe het achter de muren van deze dienst eraan toeging,’ zegt producent Gijs van de Westelaken tegen het AD. Veel onderzoek was al gedaan voor eerdere producties.

In de film wordt geopperd dat Van Gogh werd opgeofferd om een grotere vis te vangen. ‘Dat is een stelling die je in een fictiefilm wel kunt onderzoeken. Of het waar is? Ik denk dat wij er heel dicht bij zitten. In elk geval hoop ik dat de politiek er goed naar gaat kijken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.