nederland

Militairen moeten niet in uniform reizen: dreiging in Nederland?

25 september 2014Leestijd: 2 minuten

Nu Nederland definitief heeft besloten om deel te nemen aan de strijd tegen IS, is het risico op eventuele vergeldingsacties in ons land groter. Het ministerie van Defensie adviseert militairen daarom om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft gezegd dat hij zich bewust is van het feit dat de deelname aan de strijd effect heeft op Nederland.

Dreigementen

Het ministerie van Defensie waarschuwt militairen vanwege de videoboodschap van een Nederlandse jihadist eerder deze week. Hij riep daarin op om ‘een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten’.

Een woordvoerder van Defensie zegt tegen de NOS dat er na de oproep dreigementen zijn geuit, die specifiek waren gericht op militairen. De dreigementen waren van dusdanige aard en ernst, dat is besloten om het advies over te brengen aan leidinggevenden van Defensie.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een militair in uniform slachtoffer wordt van terreur. In mei vorig jaar werd in de Londense wijk Woolwich militair Lee Rigby vermoord met een vleesmes, in de buurt van een militaire basis. De daders noemden zichzelf ‘soldaten van Allah’.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof is op de hoogte gebracht van het besluit van Defensie. Hoewel er dus dreigementen zijn geuit, verandert het dreigingsniveau voor Nederland niet. Dat is en blijft ‘substantieel‘, het op een na hoogste niveau.

Radicalen

Toch zegt ex-MIVD’er Paul Mulder tegen De Telegraaf dat hij aanslagen verwacht op zogeheten soft targets in ons land. Het gaat dan om treinstations en metrostations, zoals bij de aanslagen in Londen en Madrid. Schiphol is een te voorspelbaar doelwit, en te goed beveiligd, zegt Mulder.

Door bombardementen van Nederlandse F-16’s kunnen radicalen zich volgens Mulder ‘keren tegen de Nederlandse staat en de samenleving’.

Nederlandse Syriëgangers ontkenden eerder dat zij van plan waren aanslagen te plegen in Nederland, maar Mulder zegt dat altijd ‘ongeloofwaardig’ te hebben gevonden. ‘Als je in zulke extreme oorlogsomstandigheden verkeert, verander je voorgoed.’

Ook hoogleraar terrorisme Edwin Bakker zegt dat de dreiging in ons land nu hoger is dan voorheen. ‘Nederland is nu een legitiem doelwit voor aanslagen geworden. Daar moeten we op korte termijn rekening mee houden,’ zegt Bakker tegen het AD.

Volgens Bakker moeten de AIVD en de politie snel meer mensen opleiden om jihadisten te kunnen volgen. ‘De AIVD kan natuurlijk nooit zeggen dat ze het niet aankunnen, maar door het toenemende aantal strijders is er extra capaciteit nodig.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.