nederland

Media 6 sept: meer over de hockeypedo en onthoofding Londen

06 september 2014Leestijd: 2 minuten

Er is meer bekend over de Haagse hockeytrainer Luigi C., die jarenlang stiekem honderden meisjes en vrouwen begluurde. En wie is de dader van de onthoofding in Londen? Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 6 september:

* De Britse krant The Telegraph weet meer over de dader van de onthoofding in het noorden van London, vrijdag. Nicholas Salvadore, de man die ervan wordt verdacht zijn 82-jarige overgrootmoeder Palmira Silva op brute wijze te hebben vermoord, heeft zich vijf jaar geleden tot de islam bekeerd. Ook wilde hij graag kooivechter (cage fighter) worden.

Salvadore woonde in Edmonton maar een paar deuren verwijderd van het slachtoffer. In de buurt, waar velen hem kenden, kreeg hij de bijnaam ‘Fat Nick’ . Uit het verhaal van The Telegraph blijkt dat Salvadore vaak ruzie zocht. Een verschil van mening bij een taxibedrijf eerder, leidde ertoe dat hij een raam ingooide. Hij zou in drugs hebben gehandeld.

* In Trouw halen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans hard uit naar Nederlandse jihadisten. Die zijn in hun ogen landverraders: ‘Mensen die oproepen tot een gewelddadige strijd of het afreizen naar oorlogsgebieden om de wapens op te pakken, plegen verraad.’

Ook roepen zij op om jihadisten volledig te isoleren, want dat verdienen zij, als je er bewust voor kiest om de vrede in de wereld in gevaar te brengen. Het is terecht dat het kabinet met een pakket maatregelen is gekomen om het jihadisme en terrorisme aan te pakken, zegt het Rotterdamse tweetal.

* Hockeyclub HGC had signalen dat de 45-jarige trainer Luigi C. (45), die jarenlang stiekem meisjes filmde in de kleedkamer, niet te vertrouwen was in de buurt van tieners. Hij mocht op de club al jaren geen meisjesteams meer trainen, schrijft het AD.

De club uit Wassenaar nam dat besluit nadat C. rond 2010 via Hyves een van de hockeyende meisjes een vriendschapsverzoek stuurde. De moeder van het meisje diende daarop een klacht in. Maar toen was C. al veroordeeld voor potloodventen. Als we dat hadden geweten, hadden we hem wel geschorst, zegt verenigingsmanager Van Dusseldorp.

De pedofiele trainer was bij een andere hockeyvereniging al eens naar huis gestuurd vanwege ‘grensoverschrijdend gedrag’, zeggen twee oud-trainers van de Haagse hockeyclub HDM, die anoniem hun verhaal vertellen aan de krant. Hij liep bijvoorbeeld onaangekondigd een kleedkamer binnen, zegt een van de ex-trainers.

* De Nederlandse vertaler Hans Boland wil geen medaille uit handen van de Russische president Vladimir Poetin, schrijft NRC Handelsblad. Hij weigert de door Rusland toegekende Poesjkin-medaille uit protest tegen het ‘gedrag en de denkwijze’ van Poetin.

Rusland wilde de prestigieuze prijs aan Boland uitreiken vanwege zijn vertalingen van een groot aantal klassieke Russische auteurs . Ook zijn verdiensten op onderwijskundig en cultureel gebieden hebben de Russen doen besluiten de medaille uit te reiken. Boland zegt zeer vereerd te zijn met de toekenning, maar accepteren, nee, dat hij kan hij niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.