nederland

Media 26 sept: F-16’s te verouderd voor Syrië en meer nieuws

26 september 2014Leestijd: 2 minuten

Nederlandse F-16’s zouden boven Syrië te veel risico lopen te worden neergehaald. En de gemiddelde burger kan niets doen tegen terrorisme. Het mediaoverzicht van 26 september.

* Syrië beschikt over modern afweergeschut, waartegen de oude F-16’s van Nederland niet zijn opgewassen. Volgens het AD is dat een belangrijke reden voor het besluit van het kabinet om alleen bij te dragen aan de strijd in Irak.

Het kabinet zegt geen F-16’s te willen sturen naar Syrië omdat een volkenrechtelijk mandaat ontbreekt. Dit is vooral voor de PvdA belangrijk, maar de VVD zou vooral een militaire afweging maken om geen straaljagers naar Syrië te sturen. Het is volgens coalitiebronnen ‘zeer waarschijnlijk’ dat de F-16’s vrijwel de hele missie alleen in Irak bombarderen.

* De dreiging van terroristische aanslagen neemt toe nu ons land meedoet aan de strijd tegen IS. Terrorismedeskundigen zeggen tegen dagblad Trouw dat de burger daar niets tegen kan en hoeft te doen. ‘Voor de gemiddelde Nederlander verandert er niets,’ zegt Liesbeth van der Heide van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme.

Natuurlijk is het goed als burgers letten op signalen van radicalisering. ‘Maar dat was al zo.’ Het is vooral een zaak van inlichtingendiensten.

* Telecombedrijven KPN gaat niet langer vrouwen voortrekken voor hoge functies, meldt Intermediair. Vooral de kritiek dat hoogopgeleide allochtone mannen minder kans maakten op een topfunctie als een vacature alleen wordt opengesteld voor vrouwen, is een belangrijke oorzaak hiervoor.

KPN was vijf jaar geleden een pionier wat betreft van het vrouwenquotum.

* Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, wordt het leger ingezet om stations te beveiligen tegen terreur. Wilders zegt tegen De Telegraaf dat hij het vreemd vindt dat bij de strijd tegen IS alle aandacht uitgaat naar het buitenland, en dat de binnenlandse veiligheid wordt verwaarloosd.

Hij reageert daarmee op het advies van Defensie dat militairen geen uniform moeten dragen in het openbaar vervoer. ‘Ik wil dat onze burgers zich weer veilig voelen op straat en ook in de stations, die volgens Defensie kennelijk te onveilig zijn om er een militair uniform te dragen.’

* Het aantal Europeanen dat naar Syrië en Irak is afgereisd voor de jihad is gestegen tot boven de drieduizend. Dat zijn alle Europeanen die naar de landen zijn gegaan, ook de jihadisten die inmiddels zijn teruggekeerd, zegt de Europese functionaris Gilles de Kerchove tegen BBC News.

Volgens Kerchove is het uitroepen van een kalifaat in juni een mogelijke oorzaak voor het aantrekken van meer Europese Syriëgangers. ‘Als je daarin gelooft, dan is de kans groot dat je daar van het begin af aan deel van wil uitmaken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.