nederland

Media 24 september: ‘IS wordt voor oog van de wereld vernederd’

24 september 2014Leestijd: 3 minuten

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) wordt voor het oog van de islamitische wereld vernederd. Juist de organisatie die de afgelopen maanden met trots de militaire overwinningen etaleerde kan helemaal niets uitrichten tegen de verwoestende luchtaanvallen.

  • ‘De bombardementen hebben psychologisch meer effect dan op militair gebied,’ schrijft dagblad Trouw. ‘IS kan niets uitrichten tegen de bombardementen, en wordt zo voor het oog van de islamitische wereld vernederd. Dat zit IS dwars, want de beweging ontleent haar aantrekkingskracht juist aan haar militaire successen van de afgelopen maanden,’ schrijft de krant. Volgens Trouw kan de aanval van Amerika de strijd ‘doen kantelen’.  Maar, dan moeten er wel grondtroepen worden ingezet.
  • De Volkskrantspreekt van het ‘offensief van de noodzaak’. ‘Genoeg is genoeg. Maandenlang keek iedereen toe hoe IS koppensnellend en verkrachtend een bloedspoor trok door het Midden-Oosten. Maar ineens was het geduld op,’ schrijft de krant. Volgens de Volkskrant zal de nacht waarin Amerika de luchtaanvallen inzette de geschiedenis ingaan als ‘de nacht dat de wereld in het offensief ging om het IS-monster te vernietigen’.
  • Het kabinet kan de mouwen opstropen en meedoen in de strijd tegen IS, schrijft De Telegraaf. ‘De weg ligt open voor Nederland om ook in Syrië mee te vechten tegen ISIS, nu VN-baas Ban Ki-moon de luchtaanvallen van Amerika en vijf Arabische landen op terreurleger ISIS in Syrië heeft goedgekeurd. Bronnen in Den Haag verwachten dat het kabinet vrijdag al de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de coalitie tegen ISIS kan informeren,’ schrijft de krant.
  • Maar de door Amerika ingezette aanval zal ook gevolgen hebben voor Nederland. Met dat dreigement komt een man die ooit in Nederland de kans kreeg er wat van te maken, maar koos voor de gewelddadige jihad in het Midden-Oosten. ‘Nederland klopte wel erg snel aan toen Amerika die nieuwe alliantie bekendmaakte,’ zegt jihadist Mujahiri Sháám in de Volkskrantvanuit Aleppo. In een video op Facebook roept de moslimradicaal op tot ‘een sterke stevige daad tegen de Nederlandse overheid’. Wat hij daarmee bedoelt? ‘Dat mag ieder voor zich invullen. Degenen die mijn religie delen, weten wat ik bedoel’. Volgens de jihadist, die ooit in Nederland de kans kreeg om wat van zijn leven te maken, vergadert Al Nusra op dit moment over de mogelijke tegenacties op het Amerikaanse offensief. ‘Deze aanvallen maken ons alleen maar vastberadener. Ons pad naar Allah is bezaaid met doorns, met veel beproevingen. Dit is zo’n beproeving. Uiteindelijk zullen we zegevieren’.
  • ‘De kans op aanslagen in Nederland is nu veel groter,’ zegt onderzoeker Montasser AlDe’emeh in het AD. Volgens de onderzoeker is het verontrustend dat het niet IS, maar Jahbat al-Nusra oproept tot aanslagen in Nederland. ‘De kans op aanslagen in Nederland, maar ook België is daarmee een stuk groter geworden. Wij dreigen de gevolgen te gaan voelen. Toen ik daar was, luttele maanden geleden, vertelde de jongen op de film mij net als de anderen bij wie ik verbleef dat er geen plannen waren voor aanslagen in het Westen. De strijd die gevoerd moest worden, lag in Syrië, tegen Assad. En nu komt hij met deze oproep.’

Overig nieuws

  • Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO hebben rond het tijdstip van het neerstorten van vlucht MH17 signalen van een luchtafweerraketsysteem opgevangen. Dat blijkt uit de antwoorden van de Duitse bondsregering op Kamervragen, meldt De Telegraaf. Het luchtafweersysteem werd door de Awacs automatisch geclassificeerd als een ‘Surface to Air Missile’ SA-3. Ook werd een radarsignaal opgevangen dat de Awacs niet thuis konden brengen. De bondsregering onderstreept dat hiermee niet is bewezen dat er raketten op het vliegtuig zijn afgevuurd
  • De zorgpremie kan makkelijk tientallen euro’s naar beneden, schrijft het AD. Volgens de Consumentenbond ‘bulkt de zorgsector van het geld’. De vier grote verzekeraars hebben 9,7 miljard euro in kas. Dat is 5,8 miljard meer dan wettelijk is verplicht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.