nederland

Media 22 september: ‘Moslim hóeft IS niet af te wijzen’

22 september 2014Leestijd: 3 minuten

Je kunt niet van moslims in Nederland eisen dat ze afstand nemen van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Dat vindt althans de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). Het Haagse jihad-koppel dat een aanslag wilde plegen in het gebouw van de Europese Commissie had de explosieven daarvoor al in huis.

  • Het is niet goed om van alle Nederlandse moslims te eisen dat ze afstand nemen van de praktijken van de islamitische terreurbeweging IS. Daarmee plaatsen we hen in een hokje en scheren we hen over één kam met anderen. ‘Dat wil niemand.’ Dat zei de Amsterdamse burgemeester Van der Laan zondag in de 25ste Abel Herzberglezing van dagblad Trouw
    Volgens Van der Laan is het morele kompas van veel Nederlanders sterk bepaald door de Tweede Wereldoorlog, en dat laat geen antisemitisme toe. Maar voor mensen met wortels buiten Europa, wordt dat kompas beïnvloed door ander leed, zoals de slavernij of de verdrijving van de Palestijnen uit Palestina. De kloof tussen deze twee kompassen kan volgens Van der Laan alleen worden overbrugd door ‘begrip te hebben voor elkaars leed’. Maar, zo zei Van der Laan, dit begrip houdt op als een kompas een immorele kant op wijst. ‘Dan moeten mensen die zich niet meer veilig voelen op bescherming kunnen rekenen. Het recht vrij te zijn van vrees voor discriminatie of haatzaaien, weegt zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting.’
  • Een Haags stel dat volgens justitie een aanslag wilde plegen op het gebouw van de Europese Commissie in België, had de explosieven daarvoor al in huis. Dat melden bronnen aan het AD. Adil U. (33) en Zeyneb K. (28) zouden ook andere jihadisten hebben geleerd bommen in elkaar te knutselen. Volgens De Telegraaf werkte het stel de afgelopen maanden vanuit hun ‘basis’ in Brussel. De twee verdachten vertrokken al anderhalf jaar geleden uit hun huis in de Fannius Scholtenstraat, aan de rand van de Haagse Schilderswijk. Het huis, dat recht in het zicht staat van politiebureau Hoefkade, staat nog wel op hun naam.
  • NRC-columnist Wilfried de Jong staat stil bij de zoektocht naar doelpunten van Feyenoord in de Klassieker tegen Ajax. ‘Ervaren zoekers weten dat de zoektocht zelf – hoe zwaar en moedeloos makend soms ook – veel bekoring geeft. Er is verwachting, er is reden om door te gaan. Als je hebt wat je zocht, maakt leegheid zich van je meester. Wat moet een kind als het laatste voetbalplaatje voor een WK-boek is gevonden? Juist het ontbreken van die ene speler in het plakboek prikkelt de geest veel meer,’ schrijft De Jong. Feyenoord trof in het duel in elf minuten tijd drie keer de lat: ‘Vroeger, in de tijd van de houten lat, klonk het alsof een boer met een vlakke hand een klap op de flank van een koe gaf. Een korte, droge klets. Tegenwoordig resoneert de lat omdat het een holle pijp is. Je hoort het missen van de kans op een doelpunt nog eens in de nagalm. Extra pijnlijk.’
  • De Telegraaf lijkt bijna te schrééuwen om een ebola-besmetting in Nederland. De krant laat zich niet uit het veld slaan door het bericht dat een tropenarts uit Sierra Leone zeer waarschijnlijk malaria en geen ebola heeft. ‘Ebola bij tropenarts nog niet uitgesloten,’ schrijft de krant desondanks op de voorpagina. ‘Een aanvullende sneltest heeft uitgewezen dat het niet om ebola gaat, maar pas morgenavond of woensdag wordt duidelijk of dat ook werkelijk zo is,’ schrijft de krant hoopvol.
  • Mannen moeten opstaan tegen seksisme, vindt Harry Potter-meisje Emma Watson, schrijft The Guardian. De actrice sprak zondag een zaal bij de Verenigde Naties toe over sekse-ongelijkheid in de wereld. Watson vindt dat feministen niet moeten worden gezien als mannenhaters. Mannen moeten juist bij de strijd tegen ongelijkheid worden betrokken. VN-secretaris generaal Ban Ki-moon grapte dat Watson haar toverstaf maar moest gebruiken om de ongelijkheid de wereld uit te toveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.