nederland

Media 2 sept: rechtbank klaar voor Wilders, en moslims flyeren

02 september 2014Leestijd: 2 minuten

De rechtbank in Den Haag bereidt zich alvast voor op een eventueel proces tegen PVV-leider Geert Wilders en een fundamentalistische moslimorganisatie in Den Haag flyert tegen jihadmaatregelen. Het mediaoverzicht van 2 september.

* Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie (OM) over gaat tot vervolging van Wilders vanwege zijn minder Marokkanen uitspraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst, maar de rechtbank in Den Haag bereidt zich toch alvast voor, schrijft De Telegraaf.

Er zijn vijfduizend aangiften gedaan tegen Wilders en via de website van de politie zijn nog eens enkele tienduizenden meldingen binnengekomen. Ter voorbereiding zou de Haagse rechtbank twee persrechters hebben benoemd.

De rechtbank wil voorkomen dat de zaak uit de hand loopt, zoals vier jaar geleden in Amsterdam. Ook denkt de rechtbank na over de vraag waar alle belangstellenden plaats kunnen nemen. De Haagse rechtbank heeft contact met de rechtbank in Amsterdam.

* De fundamentalistische moslimorganisatie Hizb ut Tahrir is volgens het AD van plan 1 miljoen pamfletten te verspreiden, waarin zij het kabinetsbeleid tegen jihadisten aan de kaak stellen. ‘We willen laten zien dat het maatregelenpakket niet alleen tegen extremisten is gericht, maar tegen alle moslims,’ zegt een woordvoerder tegen de krant.

De organisatie vindt dat het kabinet alle moslims ziet als potentiële jihadgangers.

* Wetenschappers maken zich zorgen over de toename van het aantal tijdelijke contracten aan universiteiten, bericht de Volkskrant. In 1995 had ongeveer 20 procent van de wetenschappers een tijdelijk contract, in 2012 is dit percentage gestegen tot rond de 40 procent.

De vakorganisatie van universiteitspersoneel zegt dat de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek daaronder lijdt.

* Apple heeft laten weten onderzoek te zullen doen naar de veiligheid van de iCloud. Aanleiding voor het onderzoek zijn de naaktfoto’s van Amerikaanse beroemdheden die door een hacker naar buiten zijn gebracht.

Apple zegt de privacy van gebruikers ‘zeer serieus’ te nemen en doet actief onderzoek naar wat er is gebeurd, laat het bedrijf weten in een verklaring.

* De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij de Oekraïense hoofdstad Kiev in twee weken kan innemen. Poetin deed zijn uitspraak in een telefoongesprek met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

De uitspraak van Poetin zou een reactie zijn geweest op een vermaning van Barroso. De Portugees zei dat Rusland de troepen voor de Oekraïense grens tot de orde moet roepen. De krant schrijft dat Poetin met zijn uitspraak wil zeggen dat het Westen hem niet moet provoceren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.