nederland

Media 13 september: jihadlessen in het Gooi en meer

13 september 2014Leestijd: 2 minuten

Syriëganger Jermaine W. gaf les over de islamitische cultuur aan kinderen en jongeren in het Gooi. En de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen pleit voor een sociaaleconomische aanpak van radicalisering

  • Jermaine W., die vorige week met zijn gezin vertrok naar door Islamitische Staat (IS) gedomineerd gebied, is de voorzitter van een stichting in Huizen die onder meer lessen geeft over de Arabische cultuur aan kinderen en jongeren. Dat schrijft NRC Handelsblad. Veiligheidsdiensten hebben W. al sinds 2004 in het vizier vanwege radicale ideeën. Hij is nooit veroordeeld. De stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur heeft tot doel kennis bij jongeren te bevorderen van ‘zowel de Arabische als Nederlandse taal, kunst en cultuur’, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.
  • Amsterdam kent circa 35 jihadgangers, meldt Het Parool. Een groot deel komt uit stadsdeel Nieuw-West, maar ook uit Noord. In totaal hebben veiligheidsdiensten ongeveer tachtig Amsterdammers in het vizier die signalen van radicalisering vertonen. Naast Den Haag en het Gooi kent dus ook de hoofdstad een substantieel broeinest voor moslimextremisten. In totaal zijn er nu 140 personen met een Nederlands paspoort afgereisd naar Syrië of Irak voor de jihad.
  • De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) pleit voor een sociaaleconomische aanpak om radicalisering tegen te gaan. Zo moet zijn stad meer banen creëren en moet het bedrijfsleven alerter zijn, zegt hij in Het Financieele Dagblad. ‘Meer dan een miljoen moslims in Nederland accepteren onze samenleving, maar het is zuur als je ambitieus bent en toch geen baan krijgt omdat je moslim bent’, zegt van Aartsen. ‘We werken al goed samen met het bedrijfsleven, maar er moet een kop bovenop. Het is onze taak en die van het bedrijfsleven extra alert te zijn.’ Van Aartsen denkt dat de allochtone middenstand ‘de ruggengraat’ van Den Haag wordt.
  • Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid maakt zich niet zoveel zorgen over de gezondheidszorg voor mensen met een goed inkomen. ‘Waar ik me druk om maak zijn de mensen met een smalle beurs en de ongelooflijke pech als ze een dure ziekte hebben. Dan krijgen ze hier topzorg. Dat wil ik zo houden,’ zegt de minister in de Volkskrant. Ze weigert de goedkopere polis voor mensen met een laag inkomen een ‘armoedepolis’ te noemen. Daarnaast ontkent de minister dat er wordt bezuinigd op de zorg. ‘Het wordt alleen minder meer,’ zegt ze.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.