nederland

Hoe doet Nederland mee aan militaire strijd tegen IS?

24 september 2014Leestijd: 2 minuten

Het kabinet heeft besloten mee te doen aan de door de Amerikanen geleide anti-IS-coalitie. Wat gaat Nederland doen in deze militaire campagne tegen de terroristen?

Er zullen een jaar lang zes F16’s worden ingezet boven Irak, zegt vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) woensdagavond tijdens een persconferentie. Ook gaan er twee reservetoestellen mee.

Opmars

De Nederlandse bijdrage is er volgens het kabinet op gericht om de militaire kracht en opmars van de terreurgroep te breken. De gevechtsvliegtuigen zullen dus, samen met de Amerikanen en andere bondgenoten, terroristische doelen bombarderen.

De Nederlandse F-16’s die in Irak luchtaanvallen gaan uitvoeren, worden volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) ingezet om kampen, commandoposten en andere doelen van IS te vernietigen. Dat gebeurt met precisiewapens.

Vechtmissie

Aan de vechtmissie doen in totaal 380 militairen mee, onder wie 130 voor het trainingsdeel. De trainers moeten het Iraakse leger en de Koerdische strijders bijstaan. Irak heeft andere landen om hulp verzocht in de strijd tegen IS.

Een missie boven Syrië komt er niet, omdat hiervoor geen ‘adequaat volkenrechtelijk mandaat’ bestaat, legde Asscher uit. Bovendien geeft de Syrische regering geen toestemming voor aanvallen op hun grondgebied.

Het kabinet heeft wel begrip voor het Amerikaans ingrijpen, ‘ook al trekken wij de conclusie dat Nederland daar niet aan meedoet’. Maar dat betekent niet dat Nederland nooit zal deelnemen aan militaire actie in Syrië.

Humanitaire steun

‘We volgen de internationale ontwikkelingen op de voet. Ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. We sluiten voor de nabije toekomst helemaal niets uit. Vooralsnog beperken we ons tot het grondgebied van Irak,’ zei Hennis.

Voorlopig biedt Nederland alleen humanitaire en diplomatieke steun bij de strijd tegen IS in Syrië. De humanitaire steun zal verder worden geïntensiveerd, zei Asscher, die premier Mark Rutte (VVD) verving. Hij is bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.