nederland

Media 30 augustus: jacht op mensensmokkelaars en KPMG weer in de fout

30 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het oppakken van mensensmokkelaars heeft de toestroom aan Eritreeërs naar Nederland de kop ingedrukt. En accountant KPMG heeft de zaakjes nog altijd niet op orde.

  • De politie en Koninklijke Marechaussee hebben de afgelopen periode 64 mensensmokkelaars opgepakt, meldt De Telegraaf. ‘Meldden zich in mei nog 350 Eritrese vluchtelingen per week bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, nu zijn dat er nog maar vijf tot tien,’ schrijft de krant. Van de 64 opgepakte verdachten gaat het in 42 gevallen om smokkelaars van Eritreeërs. De overige arrestanten zijn criminelen die Syriërs het land binnensmokkelden.
    Sinds de aanhoudingen worden in de internationale treinen bijna geen vluchtelingen meer aangetroffen. ‘Daaruit maken wij op dat de stroom van richting is veranderd. Helemaal nu we van collega’s in Denemarken horen dat zich daar sinds wij met onze controles begonnen 150 Eritreeërs per dag melden’, zegt politieteamchef Maurice Luxembourg.
  • Accountantsreus KPMG is vorig jaar opnieuw betrapt op fouten die toezichthouder AFM in 2010 ook al had geconstateerd. De AFM heeft dit ‘recidivisme’ begin vorig jaar gemeld aan het toenmalige bestuur van KPMG, en daarbij geconstateerd dat het bestuur onvoldoende controle heeft over de eigen organisatie. Dat blijkt uit een reconstructie die Het Financieele Dagblad maakte van de bestuurscrisis bij KPMG. De accountant wordt de afgelopen jaren geplaagd door schandalen. Op dit moment loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude rond de bouwconstructie van het enorme kantoorpand. KPMG-partners zouden zichzelf met bijna 16 miljoen euro hebben verrijkt. Vanwege de ophef stapte topman Jurgen van Breukelen op. Om zichzelf van alle blaam te zuiveren, wil het bedrijf af van het pand. Maar dat gaat niet, want KPMG heeft een huurcontract dat nog elf jaar loopt.
  • In de poging om jihadisten op te sporen, hoopt minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie een eerder plan om gegevens van reizigers op te slaan, alsnog door de Kamers te loodsen, schrijft De Telegraaf. Als het Opstelten lukt, worden van iedereen alle vlieggegevens bewaard. Maar Opstelten bezweert dat justitie alleen naar informatie van kwaadwillenden zal kijken, niet naar de vakanties van gewone burgers.
  • Het Duitse weekblad Der Spiegel brengt een grote productie over het proces tegen hoogbejaarde voormalige kampbewakers in Auschwitz. Maar door juridische fouten gaan vermoedelijk al deze voormalige SS’ers vrijuit.
  • WK-uitblinker Daley Blind wordt herenigd met voormalig bondscoach Louis van Gaal, meldt Voetbal International. De linkspoot van Ajax gaat voor achttien miljoen euro naar Manchester United. De nieuwe ploeg van Van Gaal kan wel wat versterking gebruiken. De eerste resultaten zijn geweldig. In de League Cup werd United met 4-0 van de mat gespeeld door het nietige MK Dons. Blind is na Ander Herrera, Luke Shaw, Marcos Rojo en Angel Di María de vijfde topaankoop van de Nederlandse coach, die daardoor al voor 186 miljoen investeerde in nieuwe spelers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.