nederland

Media 29 augustus: jihad-ronselaars en steun voor Oekraïne

29 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Veel aandacht in de ochtendkranten voor de drie vermeende jihadronselaars, die donderdag werden opgepakt. En een oproep tot (militaire) steun aan Oekraïne. Dit is het mediaoverzicht van vrijdag 29 augustus:

* De Telegraaf schrijft over het kabinet, dat een veel strakkere regie wil gaan voeren over de aanpak van radicaliserende moslims.

Door meer landelijk te coördineren, moeten jihadisten sneller in het vizier van de overheid komen. Naast de strafrechtelijke aanpak wil de regering ook de samenleving ‘weerbaarder’ maken. Er wordt gedacht aan kliklijnen, zodat potentiële terroristen eenvoudiger kunnen worden opgespoord, meldt de krant naar aanleiding van de drie opgepakte jihad-ronselaars uit Den Haag.

* Europese landen moeten op korte termijn helpen bij de training van Oekraïense militairen. De  levering van wapens moet niet worden uitgesloten, zegt oud-secretaris generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO tegenover De Telegraaf.

Maar een militaire rol voor de NAVO is volgens de oud-secretaris generaal niet weggelegd. Het conflict kent geen ‘militaire oplossing’. Het is heel belangrijk dat het diplomatieke kanaal openblijft, al wordt dat door het optreden van de Russische president Vladimir Poetin steeds moeilijker,’ zegt hij. Dat Rusland militair ingrijpt, wekt volgens hem geen verbazing.

* Grote zorgen bij Israëlische media over de opmars van Al-Qa’ida op de Golan-hoogvlakte, dicht bij de grens met Israël. Premier Benjamin Netanyahu zegt dat de ontvoering van tientallen VN-medewerkers in het grensgebied duidelijk maakt dat Israël er alles aan moet doen om de terroristen te verslaan, meldt de website Ynetnews.

Het leger volgt de laatste ontwikkelingen op de voet, nu Jabhat al-Nusra, een terreurbeweging die is verbonden aan Al-Qa’ida, een grenspost heeft veroverd, een paar kilometer verwijderd van Israël. Het Syrische regime dreigt de controle over de Golan-hoogvlakte kwijt te raken – en dat vormt een groot gevaar voor de veiligheid van de Joodse staat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.