nederland

Dit zijn de drie opgepakte jihad-ronselaars

28 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De politie heeft twee mannen en een vrouw opgepakt die ervan worden verdacht te hebben geronseld voor de islamitische strijd in het Midden-Oosten. De twee mannen worden ook verdacht van het voorbereiden van moord en doodslag met terroristisch oogmerk.

De politie heeft donderdag samen met Duitse collega’s een 32-jarige Hagenaar en een 24-jarige vrouw opgepakt in Zuid-Duitsland. Woensdag werd een 24-jarige verdachte in zijn huis in Den Haag opgepakt.

Moord en doodslag

Alle drie personen worden verdacht van opruiing met als doel het aanzetten van een terroristisch misdrijf. De twee mannen worden daarnaast ook nog verdacht van het voorbereiden van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. Dit zijn misdrijven die bij veroordeling kunnen leiden tot gevangenisstraffen van maximaal tien jaar.

De opgepakte personen zijn naar alle waarschijnlijkheid Abou Moussa, in het echte leven heet hij Azzedine Choukoud, van de radicale site De Ware Religie en zijn vrouw.

Babyschudder

De andere opgepakte persoon is volgens GeenStijl bekeerling Rudolph Holierhoek. Net als Choukoud woont Holierhoek in Den Haag waar hij een Wajong-uitkering krijgt.

Holierhoek werd eerder veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf wegens het doodschudden van zijn dochtertje. Ook zat hij in de medezeggenschapsraad van de Islamitische Universiteit.

De opgepakte verdachten werden al ruim een jaar door het OM gevolgd. In totaal zitten er nu vijf personen vast. Het OM sluit niet uit dat er binnenkort meer personen zullen worden opgepakt.

Hoofdofficier Henk Korvinus wilde niet in details treden, maar gaf wel een beeld van wat de opgepakte personen ongeveer deden. Zo hielden zij huiskamerbijeenkomsten, predikten ze op straat, spraken ze mensen aan, intimideerden ze, en alles met het doel om personen over te halen zich aan te sluiten bij de jihad in Syrië en Irak.

Straffen

De hoofdofficier zei dat ze lang met de arrestaties hebben gewacht om te voorkomen dat de verdachten snel weer op straat zouden staan wegens gebrek aan bewijs. Er kan dus worden aangenomen dat de politie genoeg bewijs heeft verzameld op grond waarvan het voorarrest kan worden verlengd.

Indien Choukoud en Holierhoek schuldig worden bevonden, wacht hen een forse gevangenisstraf. Op doodslag met terroristisch oogmerk staat in Nederland minimaal dertig jaar of zelfs levenslange celstraf. Aangezien het hier om ‘voorbereiding’ gaat wordt de duur van de gevangenisstraf gehalveerd. Dan nog behoren straffen van vijftien jaar tot de mogelijkheden.

Samir Azzouz

In 2008 werd Samir Azzouz uit Amsterdam-West veroordeeld tot 9 jaar celstraf wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Erg geleerd van zijn straf heeft Azzouz niet. In 2012 werd hij in zijn cel gearresteerd omdat hij vanuit zijn cel zich zou hebben beziggehouden met voorbereiden van terroristische activiteiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.