nederland

Vijfduizend stille pelgrims herdenken wonder

19 maart 2017Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Stappers en toeristen in het centrum Amsterdam hadden in de nacht van zaterdag op zondag gezelschap van zo’n vijfduizend pelgrims. Ze trokken in stilte door de straten om het zogeheten Mirakel van Amsterdam te herdenken en hun geloof te beleven in een ,,stille tocht van gebed en meditatie”, zoals voorzitter Piet Hein Hupsch van het Gezelschap van de Stille Omgang het omschrijft.

,,Het is een prachtige tocht geweest met mensen van nabij en van ver”, vertelt Hupsch. Voor sommige deelnemers van het jaarlijkse religieuze evenement vormde de ronde door Amsterdam de afsluiting van een langere pelgrimstocht. Onder meer vanuit Utrecht, Volendam en Heerhugowaard waren mensen te voet naar de hoofdstad gekomen. ,,Stoere katholieken” noemt Hupsch ze, want ze trotseerden behoorlijk slecht weer.

Voor het eerst in vijftien jaar trokken de deelnemers weer eens langs de Mirakelkolom. Die herdenkingszuil op het Rokin werd weggehaald vanwege de aanleg van de Noord-Zuidlijn, maar is na jaren in de opslag onlangs terug op zijn plaats gezet.

Het mirakel waarop de tocht is geïnspireerd gebeurde volgens de overlevering op 15 maart 1345. Een stervende man braakte toen een hostie uit in een woning aan de Kalverstraat. Die werd in het haardvuur gegooid, maar bleef vreemd genoeg ongeschonden. Nadat de hostie vervolgens tot drie keer toe op onverklaarbare wijze was teruggekeerd naar hetzelfde huis, oordeelde de kerk dat sprake moest zijn van een wonder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.