nederland

Veel voorkeursstemmen voor Lilianne Ploumen

17 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) lijkt alsnog af te koersen op een zetel in de Tweede Kamer. Ploumen leek met haar de tiende plaats op de kandidatenlijst buiten de boot te vallen, maar heeft al veel voorkeursstemmen binnen.

Om met voorkeursstemmen in de Kamer te komen moet een kandidaat persoonlijk een kwart van de kiesdeler aan stemmen halen. Dit jaar bedraagt de kiesdeler (het totaal aantal uitgebrachte stemmen, gedeeld door 150) iets meer dan 70.000 stemmen. Dat betekent dat Ploumen ruim 17.000 stemmen nodig heeft om terug te keren in de Kamer.

Op de website van de Kiesraad staan vrijdagmiddag de processen-verbaal van dertien van de negentien kieskringen. Daaruit valt op te maken dat er tot dusver bijna 12.000 stemmen voor Ploumen zijn geteld. Uit Ploumens thuisprovincie Limburg is nog geen proces-verbaal beschikbaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.