nederland

Petry: jammer dat Wilders het niet beter deed

16 maart 2017Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP) – De leider van Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, vindt het jammer dat Geert Wilders en zijn PVV het niet beter hebben gedaan in de verkiezingen. ,,Ik maak er geen geheim van dat wij voor de PVV en Geert Wilders een betere uitslag hadden gewenst”, zei Petry donderdag.

Wilders heeft volgens Petry ,,in de verkiezingscampagne de juiste thema’s aangekaart, (…) maar misschien niet altijd de juiste toon aangeslagen. De mensen willen wel een duidelijke boodschap, maar geen harde toon.” De overwinning van premier Rutte wijt Petry aan de ruzie met de Turkse regering. ,,Rutte heeft de wind uit Ankara meegekregen en zijn standvastige handelen is door kiezers beloond.”

De AfD had gehoopt dat de PVV de grootste zou worden en daarmee een voorbeeld voor Duitse kiezers zou zijn. De Bondsdagverkiezingen in Duitsland zijn 24 september. Voorafgaande zijn er parlementsverkiezingen in de deelstaten Saarland (26 maart), Sleeswijk-Holstein (7 mei) en in het aan Nederland grenzende Noord-Rijnland-Westfalen (14 mei). De AfD daalt al enige tijd in de peilingen. Ze kan nu op de steun van ongeveer 9 procent van de ondervraagden rekenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.