nederland

Minder strafbare bedreigingen tegen politici

20 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Politici hebben vorig jaar vaker bedreigingen ontvangen, maar het aantal strafbare bedreigingen van volksvertegenwoordigers en bewindslieden is juist gedaald.

Dat meldde het Openbaar Ministerie maandag op basis van cijfers van het Team Bedreigde Politici van de Haagse politie over het jaar 2016. Bij het speciale politieteam kwamen vorig jaar 239 meldingen binnen van een mogelijke bedreiging. Dat waren er iets meer dan de 200 meldingen in 2015.

Vorig jaar zijn 65 van die meldingen als strafbare bedreigingen beoordeeld. In 2014 lag dat aantal nog op 92.

Van die 65 strafbare bedreigingen heeft het OM in veertien zaken de verdachte gedagvaard of opgeroepen voor een zogenoemde OM-hoorzitting. In dat laatste geval komt er geen rechter aan te pas, maar legt het OM een straf op. In zes zaken heeft een rechter al uitspraak gedaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.