nederland

‘Met brexit geen discussie over vrij verkeer’

22 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU moeten niet worden aangegrepen voor een discussie over het recht van vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een woensdag verschenen rapport.

Onder anderen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wil het vrij verkeer aanpassen, omdat het leidt tot oneerlijke concurrentie. Midden- en Oost-Europese arbeiders werken onder cao-niveau in rijke landen zoals Nederland en Duitsland. Bijvoorbeeld in de transport en de bouw.

Nederland en andere EU-landen willen ‘gelijk loon voor gelijk werk op een gelijke plek’. Daarvoor moet de zogeheten detacheringsrichtlijn worden aangepast. Volgens de AIV maakt een herziening hiervan echter alleen kans bij de landen in Midden- en Oost-Europa als die buiten de brexitonderhandelingen wordt gehouden.

Verder moet bij de brexitgesprekken volgens het belangrijke adviesorgaan van het kabinet worden ingezet op een veelomvattend vrijhandelsakkoord met de Britten. Het is cruciaal dat tijdens de onderhandelingen de EU een gesloten front blijft, aldus de AIV.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.