nederland

Meer asielzoekers vastgezet in 2016

21 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Een stuk meer asielzoekers zijn in 2016 in de vreemdelingendetentie beland dan een jaar eerder, 2560 tegenover 2180 een jaar eerder. Dat is een stijging van 18 procent. De cijfers staan in een dinsdag verschenen rapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie wijt de stijging aan het grotere aantal mensen uit veilige landen dat probeert asiel aan te vragen in Nederland. Mensen die eenmaal zijn afgewezen, worden vastgezet en vervolgens uitgezet. Daarnaast worden ze opgenomen in een Europees computersysteem, zodat ze niet in een andere EU-lidstaat opnieuw asiel kunnen aanvragen.

Maar voordat het zover is, kunnen asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen beroep aantekenen. En ook daar was er in 2016 sprake van een forse stijging vergeleken met een jaar eerder. In totaal werd er 15.820 keer beroep aangetekend, tegenover 9540 een jaar eerder: een stijging van 66 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.