nederland

Kabinet officieel demissionair

14 maart 2017Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is officieel demissionair. Premier Mark Rutte heeft dinsdag het ontslag van zijn kabinet aan de koning aangeboden. Als een kabinet de rit volledig uitzit, wordt het ontslag een de dag voor de verkiezingen aangevraagd.

Woensdag zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een dag later komen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter bijeen om een verkenner aan te wijzen die gaat polsen welke mogelijkheden er voor een kabinet zijn. Omdat de winnaar van de verkiezingen het initiatief bij de formatie neemt, zal die partij waarschijnlijk ook een verkenner voorstellen.

De Kamer neemt sinds de verkiezingen van 2012 het voortouw bij de formatie. Voorheen had het staatshoofd die rol. De verkenner ontvangt de fractievoorzitters en komt dan met een voorstel welke partijen een kabinet kunnen gaan vormen. Daarna wijst de Kamer een of meerdere informateurs aan die een kabinet gaan proberen te smeden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.