nederland

Boijmans gooit vaste opstelling om

14 maart 2017Leestijd: 1 minuut

ROTTERDAM (ANP) – Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft genoeg van de huidige vaste opstelling, die al zes jaar dezelfde is. Het wil de collectie vanaf 10 juni op een nieuwe manier laten zien. Het heeft kunstenaar en voormalig hoogleraar kunstgeschiedenis Carel Blotkamp gevraagd een nieuwe indeling te maken. Daarbij blijven topstukken op zaal, maar moeten verscheidene andere voorwerpen plaatsmaken voor schatten uit de depots.

Blotkamp kiest voor acht tijdsblokken, al komt er extra veel aandacht voor kunst van 1945 . ,,Je reist als het ware met een tijdmachine heen en weer door de kunstgeschiedenis. Ik hoop via abrupte overgangen tussen de periodes het oog te scherpen en de geest te prikkelen,’ zegt hij.

Blotkamp wil de bezoeker ook echt laten stilstaan bij een kunstwerk. ,,Ik wil de blik niet alleen langer vasthouden, maar het kijken ook intensiveren. Een museumbezoeker kijkt gemiddeld acht seconden naar een werk, zo is ooit berekend. Mijn missie is geslaagd als ik daar tien tot vijftien seconden van weet te maken. Ik wil slow watching bevorderen. ’’

Kleur

Kleur speelt een belangrijke rol. ,,Elke tijdzone krijgt een andere kleur. Licht voor moderne kunst, donkerder voor de oude kunst. Voor de oudste religieuze kunst gebruiken we violet, dat wordt heel mooi’’, belooft Blotkamp verder.

Hij gaat ook extra aandacht geven aan tekenkunst en grafiek.

Blotkamp publiceerde veel over kunst en kunstenaars en stelde ook enkele exposities samen. De huidige Boijmans-directeur Sjarel Ex studeerde bij hem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.