nederland

Alex Klaasen in de huid van Gertrude Stein

19 maart 2017Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – Acteur Alex Klaasen kruipt binnenkort in de huid van Gertrude Stein, de stoere Amerikaanse schrijfster en verzamelaarster van werken van onder anderen Picasso en Matisse toen bijna niemand daar nog wat in zag. Het is slechts één van zijn rolletjes in de Modern Art Revue, een lunchvoorstelling over moderne kunst die hij maakt met initiatiefnemer Steef de Jong en regisseur Ina Veen van muziektheater Groots en Meeslepend.

De voorstelling is bedoeld voor ,,kunstminnenden èn cultuurbarbaren”. Hoewel er volop humor in de voorstelling komt, wordt er niet de draak gestoken met de moderne kunst, integendeel. De makers hopen dat de toeschouwers wat anders naar kunst gaan kijken (en het liefst ook dat ze na de voorstelling meteen doorkuieren naar het museum). ,,We pretenderen niet een antwoord te hebben op wat kunst is. De toon wordt luchtig. We willen niet laten zien hoe je moet kijken, maar hoe je óók zou kunnen kijken”, aldus Klaasen. En wie echt niet aan de kunst wil, moet toch een leuke voorstelling hebben.

De Jong, die met zijn muziektheater het vrijwel vervlogen verschijnsel operette op een eigentijdse wijze nieuw leven hoopt in te blazen, wilde aanvankelijk een voorstelling maken over de door hem bewonderderde kunstenaar Jan Schoonhoven, maar trok het onderwerp uiteindelijk breder. ,,Het is honderd jaar geleden dat Marcel Duchamp een pispot signeerde en presenteerde als kunst. Dat heb ik voor de gelegenheid als het begin van de moderne kunst genomen”, aldus de theatermaker, die zelf op de kunstacademie zat.

De Parade

Hij vroeg Alex Klaasen, die hij leerde kennen tijdens het rondreizende theaterfestival De Parade, mee te doen. Ze spelen niet alleen verschillende kunstenaars die elkaar in 1910 ontmoeten in een Parijs’ café, maar ook twee museumsuppoosten die de bezoekers als het ware meenemen door de kunst. Over het voetlicht komen ook kunstwerken van onder anderen Pollock, Picasso, Malevich en, als meest recente, ‘The lights going on and off ‘ van Martin Creed. Daarmee komt de cirkel ook een beetje rond. ,,Creeds werk wordt niet door iedereen als kunst gezien, zoals dat van anderen honderd jaar geleden. Werken die een eeuw terug niet werden begrepen, worden nu volop erkend”, aldus De Jong.

De Modern Art Revue wordt van 12 april tot en met 13 mei gespeeld in Bellevue in Amsterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.