nederland

Steeds minder sneeuw op pistes rond kerst

16 december 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Wintersporters die tijdens de kerstvakantie naar de Alpen gaan, komen daar steeds minder sneeuw tegen. Dat blijkt uit onderzoek van Weeronline van gegevens uit skigebieden in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië.

In de skiresorts in deze landen daalde de hoeveelheid sneeuw op de top gemiddeld van circa 100 centimeter in 2011 naar 34 centimeter vorig jaar. In de dalen zakten de hoeveelheden in die periode van zo’n 50 naar 10 centimeter.

De oorzaak is tweeledig. Hogedrukgebieden voorkwamen de afgelopen jaren dat in december een flink pak sneeuw viel in de Alpen. Daarnaast speelt het opwarmen van het klimaat een rol.

Vorig jaar was het zo warm in de Alpen dat sneeuwkanonnen de lagere skigebieden niet van kunstsneeuw konden voorzien. Dit jaar kunnen ze dat wel doordat de temperatuur rond het vriespunt ligt. Een pak natuursneeuw wordt echter niet verwacht. In hoger gelegen gebieden ligt misschien nog wel wat novembersneeuw die door lage temperaturen blijft liggen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.