nederland

Peiling EenVandaag: bindende referenda gewenst

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

HILVERSUM (ANP) – Iets meer dan de helft (54 procent) van de deelnemers in een peiling van EenVandaag ziet graag dat er bindende referenda komen. Ze willen dit vooral om te voorkomen dat de regering hun stem naast zich neerlegt. Het actualiteitenprogramma meldde dat donderdagavond.

Mochten er bindende referenda mogelijk worden, dan vinden de meeste deelnemers wel dat er strengere criteria (bijvoorbeeld meer dan 300.000 handtekeningen) moeten komen om een raadpleging te kunnen afdwingen. Ook ziet de helft graag dat er een opkomstdrempel komt van 50 procent of meer.

De grootste groep (47 procent) vindt dat een bindend referendum over alle onderwerpen moet kunnen gaan die de burger belangrijk vindt. Het recente referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne was raadgevend, en niet bindend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.