nederland

Nederland praat met VS over controles Schiphol

09 december 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederland gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over Amerikaanse controles op Schiphol. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Amerikaanse controles op de Amsterdamse luchthaven zouden lange rijen op vliegvelden in de VS moeten tegengaan.

Rutte zei dat dit soort controles door Amerikaanse douaniers, ook bekend als ‘preclearance’, goed zouden zijn voor de Nederlandse economie en Schiphol aantrekkelijker maken. In andere landen, waaronder Ierland en Canada, worden al douanecontroles uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen.

Er zitten veel verschillende aspecten aan een dergelijk verdrag, benadrukte de premier. Hij verwacht dan ook dat de onderhandelingen wel een tot twee jaar gaan duren. Eenmaal aangekomen in de VS hebben de controles voordelen voor reizigers, omdat ze niet uren in de rij hoeven te staan, maar snel kunnen doorlopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.