nederland

NCTV wil encryptie WhatsApp breken

17 december 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Het is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof een lief ding waard als de encryptie op berichtenservices als WhatsApp en Telegram wordt gebroken. De veiligheidsdienst is daar ook mee bezig, zegt Schoof zaterdag in een interview met De Telegraaf.

,,Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren willen we dat wel graag breken. Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt”, aldus de baas van de NCTV. Hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten niet geïnteresseerd zijn in ,,jouw en mijn berichten”.

Mensen die waarschuwen dat de AIVD te veel macht krijgt probeert hij gerust te stellen. ,,Het is nodig voor de strijd tegen terrorisme en er is goed toezicht op. Elke organisatie in dit domein is gedreven door de waarden van onze democratische rechtsstaat.” Nodig is het wel. ,,We moeten niet met een oude blokkendoos proberen de nieuwe techniek te lijf te gaan. Internet is nu een ‘black box’. De diensten moeten daar toegang toe kunnen krijgen.”

Het gevaar voor terreur is volgens Schoof niet geweken. ,,Met de AIVD constateren we dat IS een planningseenheid heeft die nog steeds effectief is en in staat is om aanslagen in Europa voor te bereiden en uit te voeren. En het is een feit dat terugkeerders ongemerkt de Europese Unie proberen binnen te komen.”

Andere voormalige IS-strijders zullen de komenden weken naar Nederland worden teruggebracht door de marechaussee en zullen grondig onderzocht worden. ,,De eerste golf terugkeerders waren vooral gedesillusioneerde types. Wie nu terugkeert heeft meer gedaan. We geloven niemand meer op zijn blauwe ogen als hij zegt dat hij bij IS alleen in de keuken heeft gestaan.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.