nederland

Importeurs drugsgrondstoffen aangehouden

14 december 2016Leestijd: 1 minuut

DRIEBERGEN (ANP) – De politie heeft dinsdag vier Nederlanders aangehouden die deel uitmaakten van een bende die drugsgrondstoffen vanuit China via België naar Nederland importeerde. In de afgelopen twee jaar werden in totaal twintig ladingen met chemische stoffen onder valse naam verzonden. Verschillende zendingen werden onderschept door de douanediensten. De politie schat dat met de totaal geïmporteerde grondstof voor meer dan 50 miljoen euro synthetische drugs kon worden gemaakt.

Het onderzoek in Nederland begon begin november na een rechtshulpverzoek uit België. Op 10 november werd in Waalre een partij van 3000 liter van de grondstof BMK in beslag genomen. De ontvanger van die lading werd aangehouden. Deze 47-jarige man uit Son en Breugel zit nog vast in afwachting van uitlevering aan België.

Dinsdag werden in de omgeving van Nijkerk, Zeewolde en Deventer zeven panden doorzocht en de vier Nederlanders aangehouden. Er werd nog eens 520 kilo drugsgrondstof gevonden.

Twee aangehouden Nederlanders worden op verzoek van België zo snel mogelijk uitgeleverd. De andere twee verdachten blijven in Nederland vastzitten.

Ook in België en Duitsland zijn de afgelopen dagen personen aangehouden. Het gaat om vijf verdachten van Belgische en Mexicaanse nationaliteit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.