nederland

AIV: Rutte moet Oekraïneverdrag ratificeren

08 december 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dringt er bij premier Mark Rutte en de Tweede Kamer op aan de ‘nee-stem’ van het GeenPeil-referendum terzijde te schuiven en het Oekraïneverdrag onder voorwaarden te ratificeren.

,,Als Nederland het verdrag verwerpt, dan wordt dit door de Russische president Poetin gezien als zwakte van Europa en dat kan hem aanmoedigen om de destabilisatie van Oekraïne te intensiveren”, zegt AIV-voorzitter Jaap de Hoop Scheffer in een interview met de Volkskrant.

Het is volgens De Hoop Scheffer belangrijk voor Oekraïne dat wij hen steunen en dat het land stabiel blijft. ,,Het is ook voor onszelf belangrijk om het verdrag te steunen”, zegt de voormalig secretaris-generaal van de NAVO. ,,We moeten zelf voor stabiliteit in onze Europese regio zorgen. Als we dit verdrag verwerpen, zijn we binnen de EU geen betrouwbare verdragspartner meer.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.