nederland

‘Aftapwet in strijd met mensenrechten’

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de nieuwe ‘aftapwet’ niet strookt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat staat in een reactie van de privacywaakhond op het wetsvoorstel die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten maakt het mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Ook wordt het mogelijk om apparatuur van mensen te hacken om zo toegang te krijgen tot apparatuur van concrete doelwitten. Volgens het kabinet is de wet nodig om de geheime diensten AIVD en MIVD hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

,,Als de bevoegdheden van de diensten inderdaad worden versterkt, moeten de waarborgen tegen disproportionele inbreuken op de persoonlijke levenssfeer en het toezicht op de diensten evenzeer worden versterkt. Dat is met dit wetsvoorstel nog niet het geval”, aldus vicevoorzitter Wilbert Tomesen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook is de noodzaak van de extra bevoegdheden niet voldoende onderbouwd en is niet duidelijk wat deze gaan betekenen voor mensen. Op het voorstel is veel kritiek. Een groep van 29 privacy- en terrorisme-experts uitte eerder deze week in een open brief grote zorgen. De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, heeft ook twijfels uitgesproken over de effectiviteit van het toezicht. In de Tweede Kamer wordt deze week over het wetsvoorstel gesproken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.