nederland

Toch geen automatische prijsverhoging tabak

17 november 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Een automatische belastingverhoging van sigaretten en tabak is van de baan. Een meerderheid in de Tweede Kamer verwierp donderdag het plan van oppositiepartij SP.

De partij wilde dat de accijnzen voor rookwaren voortaan jaarlijks zouden worden geïndexeerd, dat wil zeggen automatisch aangepast aan de inflatie. De regering was dat niet van plan, maar maakte duidelijk geen bezwaar te hebben tegen het voorstel. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zag geen ,,zwaarwegend nadeel”, zo zei hij woensdag tijdens een debat over de belastingen voor 2017.

De SP wilde voorkomen dat roken relatief goedkoper wordt als andere producten wel duurder worden door de inflatie. Ook wilde de partij het roken onder jongeren ontmoedigen. Het had de schatkist over een paar jaar tientallen miljoenen euro’s extra kunnen opleveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.