nederland

OM wilde niet hoogste boete voor Wilders

17 november 2016Leestijd: 1 minuut

SCHIPHOL (ANP) – Het Openbaar Ministerie eiste donderdag niet de maximale geldboete (20.250 euro) tegen Geert Wilders voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken. Hoewel de PVV-leider door het OM schuldig wordt geacht aan drie van de vier aanklachten wegens groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie, vroeg officier van justitie Wouter Bos Wilders een boete van 5000 euro op te leggen.

,,Dat wettelijke plafond is hier niet aan de orde”, aldus de aanklager. ,,Er zijn ernstiger uitlatingen denkbaar.”

Toch zit Wilders qua hoogte van de eis ,,in een hoger segment”. Dat komt volgens Bos door de aard van de uitlatingen, de gevolgen voor de samenleving en voor de Marokkaanse Nederlanders en ,,door zijn doelbewuste optreden, gericht op maximaal effect, ongeacht de schadelijke gevolgen, zoals belediging, angst, haat en verdeling”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.