nederland

Kabinet achter Europees Openbaar Ministerie

21 november 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Ondanks groot verzet van de Tweede Kamer steunt het kabinet het Brusselse voorstel om een Europees Openbaar Ministerie (EOM) op te richten. Volgens de regering staat het nu eigenlijk wel vast dat het EOM er in een of andere vorm komt. Den Haag wil een vinger aan de pols kunnen houden.

Dat meldt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Kamer. Hij zegt dat het plan uit 2013 op een groot aantal punten is aangepast, ook wegens de bezwaren uit de Kamer. Zo wil Brussel geen sterk centraal geleid EOM meer, maar een organisatie waarin de lidstaten een grotere rol spelen.

Brussel wil met het EOM de jacht opvoeren op criminelen die fraude plegen met Europees geld. Het geknoei met geld uit de Europese begroting kost de EU jaarlijks zo’n 500 miljoen euro. Nederland vindt justitie in principe een taak van de lidstaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.