nederland

Grensburgemeesters demonstreren tegen tol

22 november 2016Leestijd: 1 minuut

DE LUTTE (ANP) – ,,Voor de regio, tegen de tol.” Met die slogan hebben zes burgemeesters uit de Nederlands-Duitse grensstreek dinsdag geprotesteerd tegen de tolplannen van de Duitse politiek die Nederlandse automobilisten geld kunnen gaan kosten. Hun protest vond plaats op een viaduct over de A1, bij de grensovergang ter hoogte van De Lutte.

Deelnemers waren de burgemeesters van de Nederlandse gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal. Van Duitse zijde namen de burgemeesters van Gronau, Bad Bentheim en Nordhorn deel. ,,Er is heel veel verkeer over en weer. Mensen gaan over de grens boodschappen doen, tanken, werken”, lichtte een woordvoerder van de gemeente Losser toe. Voor de gemeenten is het een principezaak. ,,Je hebt een Europese gemeenschap en probeert juist grenzen af te breken.”

Na dit protest gaat ook de Euregio, de organisatie van 81 gemeenten uit het grensgebied, zich over de tolplannen buigen. Of de tol voor de Autobahn er echt komt, is nog onzeker. In Duitsland worden eind volgend jaar verkiezingen gehouden en de uitslag daarvan is van groot belang.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.