nederland

Belasting op sigaretten mogelijk hoger

16 november 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het kan zijn dat de accijnzen voor sigaretten en tabak volgend jaar voor de eerste keer worden geïndexeerd, dat wil zeggen aangepast aan de inflatie. Met andere woorden: hoe hoger de inflatie, hoe hoger die belasting en dus de prijs.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maakte woensdag duidelijk dat hij geen bezwaar heeft tegen het voorstel van SP-Kamerlid Farshad Bashir. Bashir wil voorkomen dat roken relatief goedkoper wordt als andere producten wel duurder worden door de inflatie. Ook hoopt hij het roken onder jongeren te ontmoedigen.

Eigenlijk was de regering niet van plan de accijnzen op sigaretten en tabak te indexeren. Maar Wiebes (VVD) kwam daar tijdens een debat in de Tweede Kamer op terug. Hij vindt dat de Kamer nu maar een oordeel over het SP-voorstel moet geven. Hij zag geen ,,zwaarwegend nadeel” meer.

De Kamer stemt donderdag over het plan van Bashir.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.