nederland

Rutte overlegt met oppositie over referendum

10 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte praat maandagmorgen met de een deel van de oppositie over de uitslag van het referendum over het verdrag tussen de EU en Oekraïne. Hij wil weten met welke oplossing de fractievoorzitters van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP kunnen leven.

In april stemde een meerderheid tijdens een raadgevend referendum tegen het verdrag. Rutte liet daarop weten in Brussel te gaan zoeken naar een uitweg waarmee recht wordt gedaan aan de nee-stem. De Kamer wil dat Rutte voor volgende maand met een reactie op de uitslag komt.

De oppositie heeft eerder aangegeven dat recht moet worden gedaan aan de uitslag van het referendum. Voor een mogelijk compromis met de andere EU-lidstaten heeft Rutte de steun van oppositiepartijen nodig. Het kabinet heeft namelijk geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte heeft steeds gezegd dat de kans groot is dat zijn missie niet slaagt. Dan zal Nederland het verdrag niet ratificeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.