nederland

Politie registreert 100.000 bewakingscamera’s

10 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De politie heeft tot dusver 100.000 bewakingscamera’s verzameld in een databank die gebruikt wordt voor het oplossen van misdrijven. In het systeem staat geregistreerd wat de locatie is van een camera, hoe de eigenaar bereikbaar is, hoe lang de beelden bewaard worden en wat er wordt gefilmd.

De politie kan niet live meekijken en beelden mogen pas worden opgevraagd na toestemming van een officier van justitie. Toch levert de databank de politie veel tijdwinst op, zei projectleider Karel van Engelenhoven maandag. ,,Als er een misdrijf is gepleegd kunnen we in één oogopslag zien of er in de buurt camera’s hangen die mogelijk beelden hebben van de dader.”

Ondernemers en particulieren kunnen hun camera zelf aanmelden voor het systeem via de internetsite van de politie.

Het project begon in 2014 als proef. Inmiddels maken alle eenheden van de politie gebruik van het systeem en is er landelijke dekking. Volgens schattingen hangen in Nederland 1,5 miljoen particuliere beveiligingscamera’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.