nederland

Kabinet wil scholenfusies vergemakkelijken

17 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Scholen die willen fuseren omdat hun leerlingenaantallen teruglopen, moeten daarvoor eenvoudiger toestemming kunnen krijgen. Dat vinden minister Jet Bussemaker van Onderwijs en haar staatssecretaris Sander Dekker. Ze willen scholen in de zogeheten krimpgebieden niet meer onderwerpen aan de huidige zware toetsingsprocedure.

De strenge procedure is ingevoerd om te voorkomen dat scholen de menselijke maat uit het oog verliezen, schrijven Bussemaker en Dekker in het wetsvoorstel dat ze maandag naar de Tweede Kamer stuurden. Maar dat gevaar is zeker bij basis- en voortgezet onderwijs helemaal niet zo groot. Scholen die willen samengaan om leerlingentekorten op te vangen, komen intussen in moeilijkheden door de strenge fusietoets.

Alle scholen, of ze nu willen samengaan of niet, moeten voortaan uitleggen hoe ze de menselijke maat bewaken, vinden de bewindslieden. Ook willen ze de medezeggenschapsraden in het mbo het laatste woord geven over een fusie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.